LILO ukrywa partycj
LILO ukrywa partycję NTFS
Zainstalowałem LILO w MBR, mam Winxp (NTFS) na hda1, NTFS na hda2, Debiana na hda3. Po starcie Winxp z LILO, partycja hda2 jest ukryta i XP jej nie rozpoznaje. Zmiana z ukrytej na nieukrytą działa do czasu następnego startu LILO. Debian widzi wszystkie partycje. Czy jest sposób na stałe wyłączenie ukrywania partycji w LILO?
hmmm... pierwsze słyszę o możliwosci ukrywania partycji w lilo :-) i coś nie wydaje mi się żeby to zalezało od bootloadera
wklej może na poczatek wynik polecenia
i może jeszcze
jakis bardzo tajemniczy jesteś a wróżek to na forum raczej nie ma ;-)
wklej może na poczatek wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/lilo.conf
cat /etc/fstab
/etc/lilo.conf
w dokumentacji LILO wyczytałem, że jest możliwe ukrywanie/odkrywanie partycji za pomocą polecenia change-rules. Problem w tym że jest to opisane wyjątkowo skromnie.
/etc/fstab nic tu nie zmieni bo montuje partycje ręcznie.
z Grubem nie mam takich problemów jak z LILO. na 100% pewny jestem że LILO zmienia tą partycje na ukrytą, tylko po co?
ps. co jest w pliku /boot/map ? można go jakoś zmienić/uaktualnić?
boot=/dev/hda
root=/dev/hda3
map=/boot/map
message=/boot/mess.txt
prompt
delay=100
timeout=100
default=1
# Windows XP
other=/dev/hda1
label=1
# Debian
image=/vmlinuz
label=2
initrd=/initrd.img
/etc/fstab nic tu nie zmieni bo montuje partycje ręcznie.
z Grubem nie mam takich problemów jak z LILO. na 100% pewny jestem że LILO zmienia tą partycje na ukrytą, tylko po co?
ps. co jest w pliku /boot/map ? można go jakoś zmienić/uaktualnić?
Używam przede wszystkim Gruba bo ma duże możliwości, ale nie wiedzieć czemu nie można w nim wyświetlić prostego menu oraz przechwycić klawisz wciśnięty przez użytkownika uruchamiający odpowiedni zbiór poleceń z menu.lst (tak jak to ma miejsce w ISOLINUX) A może ktoś wie jak to zrobić?mlyczek pisze:To przejdź na GRUBa. Powoli staje się on standardem, więc spokojnie możesz zrezygnować z lilo i używać GRUBa.
Wyświetlić komunikat od bólu można poleceniem cat plik, ale jak wykonać w GRUB to co w LILO czy w ISOLINUX powoduje polecenie prompt? Jedyne co znalazłem to pause ale wtedy on czeka na dowolny klawisz, i nie można się dowiedzieć jaki klawisz wciśnięto.