[+] Opera 10.60 w trybie kiosk nie wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
nazwauzytkownika

[+] Opera 10.60 w trybie kiosk nie wyświetla się na pełnym ekranie

Post autor: nazwauzytkownika »

Witam!

Mam taki problem, może ktoś już się z nim zetknął.

W robocie uruchomiłem kilka stacji, które pracują w trybie kiosk.
Debian5.05 (czyściutki + xserver), Fluxbox, nodm (do autologowania), Opera (poniżej wersji 10.60). Te stacje pięknie się sprawują.

Zacząłem uruchamiać kolejne ale już z operą 10.60 bo taką wersje mi z repozytorium instaluje domyślnie i pojawił się pewien problem. Kiosk owszem startuje, uruchamia operę ale wygląda to tak, że opera wyświetlana jest tylko w ograniczonym prostokącie, a dookoła niej jest gruby pas czarnego pola. Ktoś wie o co chodzi?

Zmieniałem rozdzielczości, opcje pełny ekran itp. i dalej to samo. Jak zrobiłem start kiosku bez opery to fluxbox załadował się poprawnie na pełen ekran, startuje ręcznie operę (nie tryb kiosk) we fluxboksie to opera działa (wyświetla się) normalnie - na pełnym ekranie.

Jak ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić - będę wdzięczny.

PS. Przy próbie instalowania starszych wersji opery z paczek deb - wyświetla się sporo błędów związanych z zależnościami - próbowałem doinstalowywać pliki, biblioteki, których brakowało bądź nie spełniały zależności ale to było błędne kolo.

Dodane:
Już wiem co było przyczyną. Moje przeoczenie podczas wprowadzania zmian w pliku startup we Fluxboksie dla automatycznego startu opery.
Zapomniałem dodać na końcu linii znaczka & zamykającego polecenie uruchamiające operę w trybie kiosku.

Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ