Przekierowywanie portów

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
esor

Przekierowywanie portów

Post autor: esor »

Witam
Posiadam Debian Etch, Neostrade i router SpeedTouch 510 Router-Switch.

Mój problem jest taki, że nawet gdy mam ustawione porty napt to mój amule i azureus pokazują, że jestem za zaporą... Mój adres dhcp jest ustawiony poprawnie co do portów.
(na ubuntu dapper i breazy było wszystko zawsze w porządku)

Nie mam zielonego pomysłu... jak zrobić "przejście" dla tych portów na debianie. Cały dzień spędziłem na szukaniu odpowiedzi :-( Proszę o pomoc.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Miałem ten sam problem z amule. Też mam router - sprawdż DOK£ADNIE czy on nie blokuje portów które używa amule ( porty: 4662, 4661, 4665,4711 ). Mi porty błokował także shorewall ale go skonfigurowałem. Miałem też jeden firewall który też WSZYSTKO blokował nawet jak miałem dobrze skonfigurowane ( nie pamiętam jego nazwy ale jak sobie przypomne to napisze ).

Jeśli to nie pomoże to wtedy ci już raczej nie pomoge bo jestem początkujący ( ale jak mówiłem miałem ten sam problem i to co napisałem pomogło ).

pozdr
spider

Post autor: spider »

Też ma LowID w aMule. W routerze muszę wpisać IP mojego komputera, ale za cholerę nie mogę znaleźć. Skąd odczytam IP?
kacper

Post autor: kacper »

A ja mam tak :

Kod: Zaznacz cały

iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d IP_ZEW --dport 6990 -j DNAT --to IP_WEW:6990
iptables -t nat -A PREROUTING -p udp -d IP_ZEW --dport 6990 -j DNAT --to IP_WEW:6990
I azureus działa dobrze :) Tylko, że ja mam DSL'a.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Skąd odczytam IP?
Wpisz

Kod: Zaznacz cały

# ifconfig
i wypisze Ci:
eth0 Link encap:Ethernet (...)
inet addr:<twoj_nr_ip> (...)
spider

Post autor: spider »

dzięki mlyczek, udało się, teraz pozostaje już tylko problem wtyczek do opery lub iceweasel na amd 64 :shock:, ale dam radę
ODPOWIEDZ