Dwa

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
matwes

Dwa łącza od różnych ISP i przełączanie między nimi w zależności od obciążenia

Post autor: matwes »

Witam.

Mam pewną kwestię do rozwiązania. Otóż, mam dwa łącza od dwóch różnych dostawców (jedno to DSL TP 4 Mbps/512 Kbps, drugie to kablówka 12 Mbps/1,5 Mbps, która osiąga prędkość pobierania 16 Mbps w nocy) i chciałbym zrobić tak, że jedno z tych łącz jest swego rodzaju łączem głównym, a to drugie zapasowym (które będzie wykorzystane wtedy gdy łącze główne jest przeciążone lub nieczynne).

Myślałem jeszcze nad bondingiem, proszę o opinię na temat tego pomysłu.

Nadmieniam, że NIE chodzi mi o podział łącza na usługi.

Komputer przeznaczony na router będzie wyposażony w trzy karty sieciowe 100 Mb/s: 2x WAN, 1xLAN (podsieć 10.0.0.0/24). Będzie on działał na dystrybucji Debian (jądro z dokompilowanym ESFQ, IMQ, SRR, WRR itd.) + LMS do wykonywania czynności administracyjnych.
db
Beginner

Post autor: db »

Bonding to agregacja -- nie działa w takich przypadkach. Zrób zwykłe równoważenie obciążenia i za pomocą ,,weight'' ustaw, które łącze ma być bardziej eksploatowane.
matwes

Post autor: matwes »

Dziękuję za odpowiedź. Oprócz tego będę musiał napisać osobne regułki HTB do każdego łącza (ze względu na ich różne przepustowości). Domyślam się, że po przejściu z jednego łącza na drugie (np. z kablówki na DSL) wtedy automatycznie zaczną działać regułki dla tego drugiego łącza.
ODPOWIEDZ