Office 2000 pod wine 1.0.1-174

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
braga

Office 2000 pod wine 1.0.1-174

Post autor: braga »

Witam.
Linuksem zajmuję się dopiero od paru miesięcy.
Zainstalowałem Microsoft Office 2000 pod wine. Instalacja przebiegła bezproblemowo, ale przy każdym uruchomieniu aplikacji (word, excel, powerpoint) program życzy sobie klucz produktu. Nawet po poprawnym wpisaniu numeru, twierdzi że jest nieprawidłowy (Brak Informacji rejestracyjnych i nie można uruchomić tej aplikacji. uruchom ponownie instalatora, aby naprawić ten problem). Dodam, że pod tym komunikatem widać już w pełni odpaloną aplikację.
Jakieś pomysły?
Pozdro
d3d3

Post autor: d3d3 »

Po pierwsze nie rozumiem po co Ci pakiet Office od Microsoftu jeśli OpenOffice doskonale go zastępuje, wręcz jest bardziej dynamiczny. Rozumiem, jeśli ktoś chce mieć koniecznie Office 2007, wtedy OO.org przegrywa walkę, ale Office MS 2000/2003 jest o wiele gorszy od darmowego odpowiednika z wersją natywną pod Linuksa.

Z tego co wiem przy instalacji pakietu Office system korzystając z Internet Explorerem weryfikuje klucz. Jeśli nie masz zainstalowanego Internet Explorera (na ubucentrum.net było o tym) nie dziw się, że Office nie działa.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jeśli rozwiązanie jest w odpowiedzi powyżej, a chcesz mieć ów Office2k, to zainteresuj się programem (a w zasadzie skryptem) ie4linux. Na którymś z portali: kde-apps.org bądź kde-look.org (a teraz może jest już w wine-apps.org) był też skrypt ułatwiający instalację owego pakietu. Takim skryptem dysponuje - jeśli mnie pamięć nie myli - playonlinux.
Być może jednak, Office2k jest już zbyt stary, by go zainstalować ;)
braga

Post autor: braga »

Wiem, że wszystko można w OpenOfficie, ale są pewne osoby, których przeskoczyć nie można. Internet Explorer jest zainstalowany i nadal nie działa. Znalazłem inne rozwiązanie LTSP, ale to już pytanie na kolejny temat.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ