dbus-daemon --system - obci

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
mendeczka
Beginner

dbus-daemon --system - obciążenie procesora 100% - tylko pod Gnome - Squeeze

Post autor: mendeczka »

W moje rączki trafił komputer z zainstalowanym Squeeze i bardzo dziwnym objawem. Podczas uruchamiania systemu (środowisko GNOME) ładują się belki i ikonki na nich (nie zawsze do końca) i taki stan utrzymuje się w nieskończoność. Podłączyłem się po ssh, uruchomiłem htop i pokazało, że:

Kod: Zaznacz cały

dbus-daemon --system
zabija procesor i blokuje dalsze uruchamianie systemu. Po zabiciu procesu udało mi się kilkukrotnie dokończyć uruchamianie systemu - jednak nie funkcjonował w 100% sprawnie (wywalał się hal, no i dbus).
W innych przypadkach restartowały się X.
Sprawdziłem na świeżym użytkowniku - ten sam problem.
Co najciekawsze KDE oraz XFCE działa bez problemu.
Wywaliłem całe GNOME (łącznie z konfigami) i zainstalowałem raz jeszcze - nadal to samo.
Propozycje znalezione w www nie skutkowały.
Za wszelkie pomysły i sugestie będę wdzięczny.
rorio

Post autor: rorio »

Dawno temu miałem podobny problem z KDE: okazało się, że problem tkwił w automatycznym wykrywaniu dysków. Możliwe, że masz podobny problem. Logi coś mówią?
mendeczka
Beginner

Szacuneczek dla Ciebie :)
To był dobry pomysł - testuję właśnie od kilku godzin (na środowisku wirtualnym).
Wywaliłem
gnome-disk-utility
wypadło dzięki temu kilka pakietów. System jak na razie zachowuje się stabilnie, a co najważniejsze odpala się GNOME.
Jutro sprawdzę na docelowej maszynie.
Jeszcze raz dzięki za pomysł.
rorio

Post autor: rorio »

Bardzo się cieszę, że pomogłem :)
Ale ja (w kde) niczego nie usuwałem, trzeba było tylko coś przestawić w halu. Może to Ci pomoże: http://diablo.ucsc.edu/cgi-bin/man/man2 ... -polling+1.
mendeczka
Beginner

Na szybko przetestowałem i jeszcze raz potwierdzam - działa! Więc tak jak napisałem - SZACUNECZEK! :)

Dzięki za link - zerknę na pewno
ODPOWIEDZ