Zrobiłem aktualizację ostatnio mojego Squeeze i mam problem z akceleracją karty graficznej. Instalowałem sterowniki za pomocą skryptu sgfxi i musiałem już sam skrypt uruchamiać z parametrem:
jakoś poszło. Zainstalowało się wszystko łącznie ze sterownikami ati. Wszystko się skonfigurowało zrobiłem reset i podczas uruchamiania systemu wyskoczył błąd, że plik xorg.conf jest źle skonfigurowany. Słyszałem również, że z nową wersją xorg-1.7 są problemy z akceleracją. Ogólnie sterowniki mam zainstalowane ale akceleracji brak. Pomóżcie mi co mogę zrobić? Dopiszę jeszcze, że jak usunę plik xorg.conf tworzony przez instalator sterowników ati i podmienię pod ten utworzony przez
Kilka pytań. Jakie jądro? Jaka wersja systemu bo napisałeś o aktualizacji squeeze. jaka wersja xorg'a? W unstable (którego używam) na karcie HD3870 na otwartych sterownikach mam 3d i wszystko śmiga wyśmienicie nawet flash i fullHD.
A możesz mi powiedzieć jak Ty instalowałeś i konfigurowałeś sobie otwarte sterowniki? Jak przechodziłeś na wersję Sid? System to Squeeze, jadro jest 2.6.32 a wersja xorg to 1.7.
Dziwne, ale... wydaje się, że przy Xorg 1.7 oraz kernelu co najmniej 2.6.32 nie ma czego ustawiać. System winien dobrać sobie sterownik xorg (radeon/radeonhd) i mieć już wsparcie 3D. Resztę należy ustawić w środowisku graficznym. Żadne X -configure nie są potrzebne.
Przynajmniej u mnie tak jest (niestety nie chodzą jeszcze sterowniki własnościowe ATI z tą wersją Xorg; powinny być w tym tygodniu).
Konfiguracja u mnie polegała na odinstalowaniu pakietów fglrx, usunięciu xorg.conf i ponownym uruchomieniu systemu. Byłem w szoku, że wszystko wstało bez problemu.
No niestety u mnie tak nie ma. Zainstalowałem system bazowy, później zainstalowałem xorg, później sterowniki przez sgfxi, a po restarcie system nie chciał się uruchomić. Spróbuję najpierw zainstalować system bazowy, później przejdę na Sida i tam zainstaluje xorg oraz sterowniki przez sgfxi co o tym myślicie?
Na kiego pana potrzebne Ci to sgfxi? Zainstaluj system jak chcesz oraz paczki xserver-xorg-video-ta_którą_potrzebujesz (nie wiem, radeon, radeonhd, ati - sprawdź co masz dostępnego z otwartych dla swojej karty), potem zainstaluj sobie środowisko, restart systemu i powinno działać.
Niestety - nie powiem Ci, czy na aktualnym Sidzie działa. Ważne, by i jądro i paczki Xorgów były w odpowiednich wersjach (np. na 2.6.31 - nie działa jeszcze).
Na jądrze z siduxa 2.6.33-1.slh.4-sidux-amd64 działa bardzo dobrze. Dużą zaletą jest obsługa KMS przez to jądro, dzięki czemu komfort codziennej pracy jest wysoki. Wydajność w aplikacjach 3d jest zdecydowanie mniejsza niż fglrx ale jak napisałem wsześniej do oglądania filmów w fullHD wystarcza (procesor obciążony jest w ok 5 -10%).