Ustawienie g

Ogólne pytania dotyczące systemu
Hirager

Ustawienie głównego języka na polski

Post autor: Hirager »

Zainstalowałem Debiana 5.0.3 z ustawionym językiem angielskim. Jak mogę ustawić główny język na polski tak, aby wszystkie aplikacje starały się wyświetlać w języku polskim, a także aby terminal mówił do mnie po polsku? Polskie znaki są oczywiście obowiązkowe.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Hirager

Ten temat został zamknięty, a ja mam mały problem. Nie chce niczego ruszać z obawy o popsucie konfiguracji:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install fonty locales console-common manpages-pl msttcorefonts ttf-dejavu xfonts-biznet*
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Reading extended state information      
Initializing package states... Done
Reading task descriptions... Done  
No candidate version found for fonty
Couldn't find any package whose name or description matched "xfonts-biznet*"
No candidate version found for fonty
Couldn't find any package whose name or description matched "xfonts-biznet*"
Najbardziej niepokoi mnie brak fonty, które należy skonfigurować w dalszym toku polonizacji. Co z tym zrobić?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Przede wszystkim rozpocząć od lektury obowiązkowej, a następnie od skonfigurowania źródeł oprogramowania w sources.list. Brak tych programów, najprawdopodobniej wynika z nieudostępnienia systemowi odpowiednich repozytoriów (wpisz w szukaj: sources.list, a następnie zobacz jak masz skonfigurowane to u siebie).
Hirager

No dobra. Czeka mnie na ferie intensywna lektura. Nie zamykajcie jeszcze tematu. Możliwe, ze jeszcze do niego powrócę po przeczytaniu podręcznika.
ODPOWIEDZ