Witam.
Chciałbym u siebie w sieci wprowadzić powiadomienia o zaległościach dla swoich klientów sieci interesowałoby mnie coś takiego na zasadzie iptables ale naprawdę nie wiem jak się za to zabrać? Mógłby ktoś się podzielić swoimi rozwiązaniami?
Pozdrawiam.
Powiadomienia dla użytkowników sieci poprzez http
Doprecyzuj o co Ci dokładniej chodzi? Chcesz, żeby u użytkowników automatycznie pojawiał się jakiś komunikat, jak próbują z sieci skorzystać, a zalegają z opłatami? Dobrze zrozumiałem? Czy chodzi Ci o to, żeby w pewnym momencie sieć była odcinana, a u użytkownika pojawiałby się komunikat o zaległościach? Czy może jeszcze coś innego?
squid posiada takie możliwości. To co musisz zrobic, to warunkowe przekierowanie na stronę informacyjną na twoim serwerze.
Wtedy gdy użytkownik łączy się z internetem wyświetla mu się najpierw strona z komunikatem, a po kilku sekundach przekierowuje na adres, który wybrał.
Ja bym zrobił to tak, ze przy pierwszym uruchomieniu przeglądarki wyświetla się na 5 sekund komunikat przypominający o zaległej płatności, a następnie przekierowanie na adres docelowy.
Po tym jak minie termin płatności, przekierowanie jest wyłączane i jest zawsze tylko strona z przypomnieniem o płatności, na którą przekierowujesz z każdego adresu, jaki użytkownik poda.
Wszystko to możesz zrobić za pomocą squid-a, iptables nie ma nic do tego.
Wtedy gdy użytkownik łączy się z internetem wyświetla mu się najpierw strona z komunikatem, a po kilku sekundach przekierowuje na adres, który wybrał.
Ja bym zrobił to tak, ze przy pierwszym uruchomieniu przeglądarki wyświetla się na 5 sekund komunikat przypominający o zaległej płatności, a następnie przekierowanie na adres docelowy.
Po tym jak minie termin płatności, przekierowanie jest wyłączane i jest zawsze tylko strona z przypomnieniem o płatności, na którą przekierowujesz z każdego adresu, jaki użytkownik poda.
Wszystko to możesz zrobić za pomocą squid-a, iptables nie ma nic do tego.
Chodzi mi dokładnie o powiadomienia np typu:
Uregulowania należności użytkownik wchodzi np. na wp.pl i pojawia się mu komunikat proszę np. zapłacić za internet aby móc w dalszym ciągu korzystać z internetu, proszę kliknąć przycisk przeczytałem.
Nie interesuje mnie squid, takie coś mogę zrobić łatwo z poziomu lmsa. Chciałbym rozwiązanie za pomocą vhost, apache, php i regułek iptables.
Uregulowania należności użytkownik wchodzi np. na wp.pl i pojawia się mu komunikat proszę np. zapłacić za internet aby móc w dalszym ciągu korzystać z internetu, proszę kliknąć przycisk przeczytałem.
Nie interesuje mnie squid, takie coś mogę zrobić łatwo z poziomu lmsa. Chciałbym rozwiązanie za pomocą vhost, apache, php i regułek iptables.
To o co pytasz jest opisane tutaj http://www.beskid.net/~wladek/linux/powiadomienie.html
Trzeba jednak dopracować "stronę" z samym komunikatem, aby po przyciśnięciu przycisku przekierowało użytkownika na stronę o którą prosił.
Trzeba jednak dopracować "stronę" z samym komunikatem, aby po przyciśnięciu przycisku przekierowało użytkownika na stronę o którą prosił.