Open Office Write - automatyczne poprawianie b
Open Office Write - automatyczne poprawianie błędu
W jaki sposób mam włączyć funkcję aby OOW poprawiał mi automatycznie błędy przy pisaniu tekstu?
-
pavbaranov
- Senior Member
-
pavbaranov
- Senior Member
adrikux, to akurat włącza poprawianie błędów.
Proponowane przez Ciebie rozwiązanie nie służy automatyzacji poprawiania błędów ortograficznych, a jedynie zamianie (autokorekcie) wpisywanych zwrotów na inne. Można sobie zdefiniować cokolwiek. Nawiasem mówiąc, w wersji używanej przeze mnie (3.1.1 build 9420) jest nie "Autokorekta", a "Opcje autokorekty".
Automatyczne sprawdzanie można włączyć również poprzez: Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia językowe -> Pisownia i zaznaczenie odpowiednich ustawień. W poprzednich wersjach OO jest podobnie, nie pamiętam jak się te opcje tam nazywały, jednak mechanizm taki sam: albo ikonka, albo poprzez odpowiednie ustawienia dostępne z menu Opcje.
Zatem, tu jest sprawdzanie błędów.
Literówki można poprawiać w sposób zaproponowany przez adrikuksa.
Przy okazji polecam świetne rozszerzenie LanguageTool, które można pobrać albo poprzez menedżer rozszerzeń (w obecnych wersjach), albo ze strony (nie pamiętam ich, ale stosowny odnośnik jest zawsze na pl.openoffice.org). To rozszerzenie też potrafi poprawiać literówki, a nadto poprawia błędy gramatyczne, stylistyczne i wiele innych. Jest dostępne dla kilku języków.
A swoją drogą niezłe lenistwo, by nie przeglądnąć podstawowych ustawień w menu
Proponowane przez Ciebie rozwiązanie nie służy automatyzacji poprawiania błędów ortograficznych, a jedynie zamianie (autokorekcie) wpisywanych zwrotów na inne. Można sobie zdefiniować cokolwiek. Nawiasem mówiąc, w wersji używanej przeze mnie (3.1.1 build 9420) jest nie "Autokorekta", a "Opcje autokorekty".
Automatyczne sprawdzanie można włączyć również poprzez: Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia językowe -> Pisownia i zaznaczenie odpowiednich ustawień. W poprzednich wersjach OO jest podobnie, nie pamiętam jak się te opcje tam nazywały, jednak mechanizm taki sam: albo ikonka, albo poprzez odpowiednie ustawienia dostępne z menu Opcje.
Zatem, tu jest sprawdzanie błędów.
Literówki można poprawiać w sposób zaproponowany przez adrikuksa.
Przy okazji polecam świetne rozszerzenie LanguageTool, które można pobrać albo poprzez menedżer rozszerzeń (w obecnych wersjach), albo ze strony (nie pamiętam ich, ale stosowny odnośnik jest zawsze na pl.openoffice.org). To rozszerzenie też potrafi poprawiać literówki, a nadto poprawia błędy gramatyczne, stylistyczne i wiele innych. Jest dostępne dla kilku języków.
A swoją drogą niezłe lenistwo, by nie przeglądnąć podstawowych ustawień w menu
-
pavbaranov
- Senior Member
Tom:-), w takim razie nie wiem o co Ci chodzi. Worda nie używam od lat i jest mi z tym dobrze. Podpowiadanie słów jest wbudowane w OO od dawna, ale to chyba też nie to. Podobna opcja jest też w LanguageTool.
Przy okazji - chyba temat został źle określony, albowiem na ten, który został przez Ciebie przedstawiony - odpowiedzi zostały Ci udzielone.
Przy okazji - chyba temat został źle określony, albowiem na ten, który został przez Ciebie przedstawiony - odpowiedzi zostały Ci udzielone.
Chodzi mi o to ale nie mam takie opcji w tym miejscu aby OOW poprawiał mi wyraz na domyślną wartośćpavbaranov pisze:Automatyczne sprawdzanie można włączyć również poprzez: Narzędzia -> Opcje -> Ustawienia językowe -> Pisownia i zaznaczenie odpowiednich ustawień. W poprzednich wersjach OO jest podobnie, nie pamiętam jak się te opcje tam nazywały, jednak mechanizm taki sam: albo ikonka, albo poprzez odpowiednie ustawienia dostępne z menu Opcje.
-
pavbaranov
- Senior Member
Co to znaczy? Przyznam, że kompletnie nie rozumiem. W OO masz poprawianie błędów: ortograficznych, interpunkcyjnych, gramatycznych i stylistycznych (po zastosowaniu LT), oraz autokorektę. "Domyślnie" sprawdzając pisownię OO poprawia źle napisany wyraz nie na jakiś domyślny, ale prawidłowo napisany.Tom:-) pisze:Chodzi mi o to ale nie mam takie opcji w tym miejscu aby OOW poprawiał mi wyraz na domyślną wartość