Uruchamianie Windowsa z dysku, z innego komputera

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
barakan

Uruchamianie Windowsa z dysku, z innego komputera

Post autor: barakan »

Następny problem to niebieski ekran pojawiający się po kilku sekundach ładowania Windowsa. Ten dysk pochodzi z innego komputera, na którym był procesor AMD, a ja teraz próbuje go uruchomić pod intelem. Wiem, że to pytanie bardziej do użytkowników Windowsa, ale może ktoś już kiedyś przerabiał taki problem.

Czy ktoś podpowie jakie pliki wyrzucić lub podmienić, żeby to jakoś ruszyło?

Niebieski ekran pojawia się także w trybie awaryjnym.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Z własnych doświadczeń polecam ponowną instalację. Ewentualna metoda obejścia problemu będzie z pewnością znacznie bardziej czasochłonna. Ja w podobnej sytuacji poddałem się po 3 godzinach walki. Choć oczywiście nie ma dwóch takich samych sytuacji i w twoim wypadku może się udać.

Z tego co mi wiadomo, problemem nie jest inny procesor, ale inna płyta główna i to co na niej, zwłaszcza kontroler dysku, pamięci itp itd.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Jeżeli to była wersja OEM to prawdopodobnie nie uda Ci uruchomić z tego dysku systemu. Wynika to z polityki firmy. Raczej skopiuj niezbędne dokumenty i ustawienia i zainstaluj system od nowa.

Pozdrawiam
sj65
barakan

Problem polega na tym, że to jest legalny Windows XP, i nigdzie na obudowie nie znalazłem naklejki z numerem seryjnym. A bardzo chciałem mieć legalnego w końcu. Chyba, że są narzędzia żeby odczytać numer licencji?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Skoro legalny, to masz do niego nośnik instalacyjny, klucz i całą resztę (wer. pudełkowa). Jeśli to OEM to po przełożeniu do innego komputera zrobi się "legalny inaczej" - no chyba że masz sticker, koniecznie naklejony na obudowie.
barakan

Niestety , nie było, a więc jest to OEM i na 100% legalny bo sprawdzałem na komputerze z którego go wyjąłem...
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Chyba się nie rozumiemy. OEM jest legalny wyłącznie na komputerze na którym go zainstalowano po raz pierwszy, pod warunkiem że na obudowie tego komputera znajduje się naklejony sticker z numerem seryjnym i że tego samego kodu użyto do instalacji. Wyraziłem się jasno? Na stronie Microsoftu znajdziesz obszerniejsze wytłumaczenie w postaci licencji dla użytkownika końcowego (EULA).

http://www.microsoft.com/poland/oem/par ... wanie.aspx
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

darkwater, wersja OEM jest powiązana z dowolnym elementem komputera, ale najczęściej z dyskiem (numer podzespołu). W sumie wystarczy mieć fakturę zakupu komputera i naklejkę z numerem Windowsa oraz sprawny jeden podzespół komputera z faktury zainstalowany w nowym (po rozbudowie). Tyle pamiętam jak się tym interesowałem. Mogło się coś zmienić,
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

O ile pamiętam, naklejka musi być naklejona. Najczęściej robi się to na obudowie komputera, na dysku bynajmniej jeszcze nie widziałem. :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jak ktoś chce może sobie przeczytać:
http://www.balta.pl/programy/index.php3?show=pytaniaFAQ
ODPOWIEDZ