mam taki problem: potrzebuje rozpakowac duzy plik .rar (5.5GB) na pendrive'a, ktory jest niestety o slabej predkosci zapisu, przez co caly proces jest bardzo czasochlonny. Czy istnieje mozliwosc, abym mogl rozpakowac ten plik "na raty", tj. najpierw np. 100MB, za godzine 300MB, jutro 2GB itp.?
Dodanie przełącznika -o- w unrarze blokuje nadpisywanie plików, może skorzystaj niego (można też chyba wypakowywać też po kawałku wskazane pliki, więc odpada blokada nadpisywania).
Dla uściślenia. Próbowałeś ten przełącznik z rar czy z unrar? (nie mam manuala rara pod ręką, nie wiem czy tam jest ten przełącznik, zamotać się idzie z tymi nazwami)
Witam
Z tego co się orientuję to rozpakowanie na raty plików rar jest niemożliwe. Wyjątkiem jest sytuacja gdy spakowanych jest kilka mniejszych plików w archiwum, wtedy wystarczy wypakować kilka a resztę następnym razem. Gdy w archiwum jest jeden duży plik to lepszym rozwiązaniem jest skopiowanie całego archiwum z pendriva na dysk i rozpakowanie (operacje odczytu są szybsze).
Pozdrawiam
paolus, nie zrozumielismy sie. Mam na dysku (nie pendrive'ie) plik .rar, w ktorym znajduje sie jeden plik wielkosci 5.5GB. Nawet jesli rozpakuje go na dysk (co jednak jest niemozliwe - za malo miejsca), to i tak musze przekopiowac tego kolosa. No, chyba ze mozna skopiowac plik na raty, to pomyslalbym o posprzetaniu dysku i wypakowaniu pliku, a dopiero potem skopiowaniu na pendrive'a.
Ok rozumiem. W takim przypadku nie bardzo jest możliwość usprawnienia szybkości zapisu (sprawdź czy port obsługuje pełną prędkość usb 2.0 czy tylko usb1.1). Jeszcze taka myśl przyszła mi do głowy aby rzucić do ram dysku cały plik, skasować archiwum z dysku i skopiować z ramu na dysk rozpakowany plik. Do takiego rozwiązanie potrzeba niestety dużo ramu - 8GB. Nie widzę innej możliwości.
Pozdrawiam