Wymiana procesora intel na amd - co z systemem?

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
boobs
Beginner

Wymiana procesora intel na amd - co z systemem?

Post autor: boobs »

Witam.
Posiadam teraz procesor Celeron d 351 i przymierzam się do zakupu jakiegoś amd i jestem ciekawy, czy potrzebna jest ponowna instalacja systemu po takiej zamianie?
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Tak, będzie potrzebna.
yantar
Member

Post autor: yantar »

boobs pisze:Posiadam teraz procesor Celeron d 351 i przymierzam się do zakupu jakiegoś amd i jestem ciekawy, czy potrzebna jest ponowna instalacja systemu po takiej zamianie?
Tylko Windowsa. Debian powinien wstać bez problemu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Taka wymiana procesora wiąże się z wyminą płyty w tym wypadku.

boobs, nie wiem czy dobrze przedstawiłeś to co zamierzasz zrobić.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Windows też powinien działać, przynajmniej teoretycznie, konieczne będzie tylko przeinstalowanie sterowników chipsetu i być może karty dźwiękowej.
boobs
Beginner

Wiem, że muszę dać nową płytę ale już nie chciałem się rozpisywać.
Zadałem to pytanie bo nikt nie jest mi wstanie pomóc ze znajomych, krążą różne plotki.

Np. jak to jest z programami w repozytorium, jak deweloper skompiluje program pod procesor np. pentium 4 to nawet taki program będzie działał na dajmy na to amd athlon X2? Czy musi być oddzielna kompilacja pod procesory amd?

Skoro jedni mówią, że Debian się uruchomi to chyba mają rację, bo znów kiedyś widziałem Linuksy na usb, więc tak czy siak powinny działać z procesorami intela i amd?

Pozdrawiam.
yantar
Member

Post autor: yantar »

boobs pisze:Skoro jedni mówią, że Debian się uruchomi to chyba mają rację,
Wymieniłem 3 m-ce temu Celerona z płyta, na AMD + płyta i wierz mi Debian wstał bez problemu po podpięciu dysku. Przy pierwszym starcie cośtam popluł w terminalu nieodczuwalnymi błędami z kartą dźwiękową, przy kolejnym starcie już było wszystko ok. Na standardowych kernelach, czy to będzie dystrybucyjna kompilacja i386 czy amd64 oba typy procesorów pójdą i nie powinno być w zasadzie żadnych problemów z uruchomieniem się Debiana (pomijam specyficzne architektury typu ARM itd). Problem może się pojawić w zasadzie tylko wtedy, jeśli kupujemy sprzęt-nowinki (płyty główne), albo coś zostanie źle wykryte (dysk, karta sieciowa itp). 100% pewności nigdy nie ma, ale taka jest specyfika Linuksa, że powinien działać niezależnie od sprzętu.
boobs
Beginner

yantar wielkie podziękowania.

Pozdrawiam, można zamknąć.
ODPOWIEDZ