Witam.
Posiadam teraz procesor Celeron d 351 i przymierzam się do zakupu jakiegoś amd i jestem ciekawy, czy potrzebna jest ponowna instalacja systemu po takiej zamianie?
Wymiana procesora intel na amd - co z systemem?
Wiem, że muszę dać nową płytę ale już nie chciałem się rozpisywać.
Zadałem to pytanie bo nikt nie jest mi wstanie pomóc ze znajomych, krążą różne plotki.
Np. jak to jest z programami w repozytorium, jak deweloper skompiluje program pod procesor np. pentium 4 to nawet taki program będzie działał na dajmy na to amd athlon X2? Czy musi być oddzielna kompilacja pod procesory amd?
Skoro jedni mówią, że Debian się uruchomi to chyba mają rację, bo znów kiedyś widziałem Linuksy na usb, więc tak czy siak powinny działać z procesorami intela i amd?
Pozdrawiam.
Zadałem to pytanie bo nikt nie jest mi wstanie pomóc ze znajomych, krążą różne plotki.
Np. jak to jest z programami w repozytorium, jak deweloper skompiluje program pod procesor np. pentium 4 to nawet taki program będzie działał na dajmy na to amd athlon X2? Czy musi być oddzielna kompilacja pod procesory amd?
Skoro jedni mówią, że Debian się uruchomi to chyba mają rację, bo znów kiedyś widziałem Linuksy na usb, więc tak czy siak powinny działać z procesorami intela i amd?
Pozdrawiam.
Wymieniłem 3 m-ce temu Celerona z płyta, na AMD + płyta i wierz mi Debian wstał bez problemu po podpięciu dysku. Przy pierwszym starcie cośtam popluł w terminalu nieodczuwalnymi błędami z kartą dźwiękową, przy kolejnym starcie już było wszystko ok. Na standardowych kernelach, czy to będzie dystrybucyjna kompilacja i386 czy amd64 oba typy procesorów pójdą i nie powinno być w zasadzie żadnych problemów z uruchomieniem się Debiana (pomijam specyficzne architektury typu ARM itd). Problem może się pojawić w zasadzie tylko wtedy, jeśli kupujemy sprzęt-nowinki (płyty główne), albo coś zostanie źle wykryte (dysk, karta sieciowa itp). 100% pewności nigdy nie ma, ale taka jest specyfika Linuksa, że powinien działać niezależnie od sprzętu.boobs pisze:Skoro jedni mówią, że Debian się uruchomi to chyba mają rację,