Prze

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Seba11

PrzełoŻenie Debiana na inną maszynę

Post autor: Seba11 »

Witam.

Mam zainstalowanego Debiana jako serwer w sieci.

/etc/issue

Kod: Zaznacz cały

Debian GNU/Linux 4.0 \n \l
uname -a

Kod: Zaznacz cały

Linux router.netarea24.pl 2.6.26.8 #3 SMP Tue Jan 6 20:53:22 CET 2009 i686 GNU/Linux
Chciałbym wszystko przerzucić na nowego PC-ta. Na pewno przełożę ze starego komputera karty sieciowe wraz z kontrolerem SATA, na którym działa obecnie programowy RAID.

Pytanie, czy mogę po prostu sobie wyjąć te wszystkie części i od tak wstawić do nowego sprzętu? Czy gdzieś nie wysypie się po drodze Debian?

Z uwagi na to że jest to kluczowy element sieci i gdybym coś zepsuł ludzie najzwyczajniej by mnie zlinczowali. Chciałbym zasięgnąć opinii, czy spodziewać się problemów i jak to zrobić najbezboleśniej?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Seba11 pisze:Pytanie, czy mogę po prostu sobie wyjąć te wszystkie części i od tak wstawić do nowego sprzętu?
Części możesz przełożyć, jeżeli nowy komputer posiada odpowiednie gniazda. Odnośnie dysku z systemem też. Wcześniej należy wykonać kopię danych (nigdy nic nie wiadomo).
System będzie wymagał dostrojenia. Wszystko zależy od jądra, czy w zainstalowanej wersji potrafi obsłużyć nowe elementy płyty głównej. Zerowania będą wymagały pliki znajdujące się w /etc/udev/rules.d (dotyczące napędów, kart sieciowych itp.).
Po przeniesieniu, jak tylko potrafisz uzyskać połączenie z internetem to nie powinno być większych problemów.
ODPOWIEDZ