Na początek witam wszystkich!
Od dawna czytam forum, zawsze udało się znaleźć rozwiązanie za pomocą Szukaj lub google, tym razem nie znalazłem rozwiązania.
Problem dość prosty, Quanta Plus ma opcję Narzędzia -> Poprawność pisowni ...
Chciałbym aby za pomocą niej można było sprawdzać pisownię tworzonego dokumentu.
Niestety jeżeli ją wybiorę otrzymuje komunikat:
Sprawdziłem w dokumentacji do Quanta, przy opisie opcji menu nie ma żadnej wzmianki skąd Quanta berze słownik i jakiego programu ma do tego używać. W konfiguracji Quanta też niczego do ustawiania pisowni nie znalazłem."Nie można uruchomić programu sprawdzającego pisownię. Proszę sprawdzić, czy jest poprawnie skonfigurowany i czy jest dostępny poprzez zmienną PATH"
Używam wersji stabilnej systemu instalowanej "ręcznie" , Quanta w wersji 3.5. Zainstalowałem wszystko co znalazłem w synaptic pod hasłem quanta. Zainstalowany mam aspell, aspell-pl, ispell, ipolish, myspell, myspell-pl. KDE ma zainstalowaną kde-i18n-pl. KDE jest ustawione na język polski, ma skonfigurowaną pisownię polską (na ispell, iso-8859-2) w Składnikach KDE. Wszystkie menu w Qanta są po polsku. Mimo to nie działa sprawdzanie pisowni.
Czy ktoś z Was kochani może wie gdzie jest haczyk i gdzie grzebnąć lub co doinstalować żeby sprawdzanie pisowni działało?
[ Dodano: 2009-09-11, 15:03 ]
Googlując w poszukiwaniu rozwiązania napotkałem na identyczne zapytanie na angielskojęzycznym forum Ubuntu. Pytający dostał odpowiedź aby zainstalować aspell. Co prawda efekt był taki sam jak u mnie, czyli instalacja nic nie dała, to mimo wszystko poszedłem tym tropem wiedząc że to aspell jest używany do sprawdzania pisowni.
Rozwiązanie okazało się być banalne. Zamiast standardowego ispell który jest na dzień dobry w konfiguracji pisowni w KDE wystarczyło poza doinstalowaniem aspell i aspell-pl (co zrobiłem wcześniej) jeszcze ustawić aspell w konfiguracji samego KDE. Dzięki temu można cieszyć się sprawdzaniem rodzimej ortografii nie tylko w Quanta Plus ale także w innych narzędziach programistycznych jak KDevelop itp. zintegrowane z środowiskiem KDE.