Czy można doda

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
bolo
Beginner

Czy moŻna dodać repozytorium GetDeb.net do systemu?

Post autor: bolo »

Chciałem dodać to repozytorium do:

Kod: Zaznacz cały

/etc/apt/sources.list.d/getdeb.list
i dodałem lecz wystąpił konflikt w zależnościach. Posłużyłem się poradą.
Czy jest taka możliwość aby w Debianie zadziałało, co prawda odnosi się ta wskazówka dla Ubuntu?
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Nie lepiej zaktualizować system do testinga albo sida? ;-)
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

bolo, po co Ci to repozytorium? Przecież to dla Ubuntu jest...
bolo
Beginner

ArnVaker pisze:bolo, po co Ci to repozytorium? Przecież to dla Ubuntu jest...
To był akt desperacji, chciałem zaktualizować komunikator Pidgina ponieważ według tej witryny:

Kod: Zaznacz cały

Aktualizacja jest tym bardziej zalecana, ponieważ wersje niższe od 2.5.9 obarczone są luką, która umożliwia niepożądanemu gościowi ingerencję w zdrowie naszych systemów.
Na ]co dzień korzystam z Debiana mam jednak na dysku Linuksa Minta, który bez problemu przyjął i zainstalował z tego dodatkowego repozytorium najnowszą wersję pidgina. Myślałem, że ponowię ten sam numer na Debianie, jednak nie udało się.
Zadam może trochę naiwne pytanie, gdyż wcześniej nie interesował mnie ten temat, czy nie można mieszać repozytoriów Ubuntu z Debianem? Ten pierwszy jakby nie było wywodzi się z Debiana.
Czy w tej sytuacji pozostaje tylko instalacja z paczki tar.bz2 ponieważ nie chciałbym zmieniać wersji systemu na Sid? Raz już miałem Sida i zaczęły się problemy z jego stabilnością dlatego wróciłem do Lennego.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

bolo pisze:Zadam może trochę naiwne pytanie, gdyż wcześniej nie interesował mnie ten temat, czy nie można mieszać repozytoriów Ubuntu z Debianem? Ten pierwszy jakby nie było wywodzi się z Debiana.
Z tego co wiem Panowie z Canonical paczki podkradzione z Debiana ;-) troche przerabiają pod Ubuntu i mimo, że nadal maja rozszerzenie .deb, to są troche inne, przystosowanie pod Ubuntową dystrybucje.
Aczkolwiek dużo paczek spod Ubuntu pasuje do Debiana, jak są niewielkie (albo wcale) różnice w przeróbce.
bolo
Beginner

W międzyczasie przeczytałem w którymś z postów tu na forum, że można się pokusić i pojedynczy program z repozytorium Ubuntu zainstalować. Rzecz w tym, że repozytorium, które tutaj podałem aktualizuje cały zbiór programów, a tego Debian już nie "strawi"! O tym się już sam przekonałem.
yantar
Member

Post autor: yantar »

bolo pisze:Zadam może trochę naiwne pytanie, gdyż wcześniej nie interesował mnie ten temat, czy nie można mieszać repozytoriów Ubuntu z Debianem?
¦mierć-system pewny (jeszcze zależy co do tego repozytorium trafia). W repozytoriach Debiana siedzi 2.5.9-1 to po co "uskuteczniać biedę" na siłę :)
bolo
Beginner

yantar pisze: ¦mierć-system pewny (jeszcze zależy co do tego repozytorium trafia).
W repozytoriach Debiana siedzi 2.5.9-1 to po co "uskuteczniać biedę" na siłę :)
Tak, zrozumiałem i nie będe próbował na siłę przynajmniej w ten sposób.
ODPOWIEDZ