Niedziałająca paczka ia32-libs, czyli wersja 20090804 pojawiła się w Squeeze.
Jakimś cudem paczka trafiła tam po zaledwie czterech dniach pobytu w Sidzie. :evil:
Nie instalujcie tej wersji, bo ona zwyczajnie nie działa. Uniemożliwia uruchomienie programów wymagających 32-bitowych bibliotek na systemie 64-bitowym.
Polecam korzystać z 32 bitowego systemu do czasu aż tego nie naprawią a naprawią nieprędko. Narazie to się nie mogą zdecydować jeszcze z jakich bibliotek wogle korzystać do uruchamiania 32 bitowych aplikacji na 64 bitowym systemie.
gielo pisze:Polecam korzystać z 32 bitowego systemu do czasu aż tego nie naprawią
Do czasu aż nie naprawią 32-bitowego sterownika nvidii dostępnego w repozytorium? Przecież poza tym wszystko działa całkowicie prawidłowo... Do czego właściwie ten sterownik jest potrzebny? Ja go nigdy nie instalowałem, cały czas używam tych ze strony nvidii.
Nie do końca. Korzystałem z 64 bitowego debiana i są ciągłe problemy z wine bo ta biblioteka nie działa jak powinna a raczej zestaw bibliotek ia32. Zainstalowałem więc system 32 bitowy i problem znikł. Różnicy w prędkości działania systemu 64 bit a 32 bit jakoś nie zauważyłem.
Sterownik Nvidia to jedno chociaż ważny jeśli ktoś lubi sobie pograć. Wine też jest potrzebne gdy chcemy skorzystać z czegoś co działa tylko pod windowsem. np. pograć sobie w WoWa 8-)
Bez tego nie działa akceleracja 3D w programach 32 bitowych. Zostało już to niby zgłoszone i można sobie ściągnąć łatkę: http://groups.google.com/group/linux.de ... 5?lnk=raot
Ale chyba zaczekam na te nowsze sterowniki.
gielo pisze:Korzystałem z 64 bitowego debiana i są ciągłe problemy z wine bo ta biblioteka nie działa jak powinna a raczej zestaw bibliotek ia32.
Różnie to ostatnio bywało, ale nie było momentu żeby nie dało się uruchomić wine. Wystarczyło trochę pokombinować i poczytać. Obecnie wszystko jest po staremu.
raven18 pisze:Bez tego nie działa akceleracja 3D w programach 32 bitowych.
Na sterownikach ze strony nvidii też nie działa?
PS W Sidzie pojawiła się paczka wine-unstable, czyli najnowsza rozwojowa wersja wine.
$ dpkg -l |grep wine
ii libwine-alsa-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - ALSA sound modu
ii libwine-bin-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - system services
ii libwine-cms-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - color managemen
ii libwine-gl-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - OpenGL module
ii libwine-gphoto2-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - camera module
ii libwine-ldap-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - LDAP module
ii libwine-print-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - printing module
ii libwine-sane-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - scanner module
ii libwine-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - library
ii wine-bin-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - binary loader
ii wine-unstable 1.1.27-1 Windows API implementation - standard suite
ArnVaker pisze:Na sterownikach ze strony nvidii też nie działa?
Nie wiem, nie sprawdzałem, masz te sterowniki więc możesz sprawdzić, ja nie chcę za bardzo mieszać i pozostanę przy tych z repozytoriów. W sumie to aż tak bardzo mi nie przeszkadza chwilowo nie działająca akceleracja 3D - ostatnio raczej rzadko gram - choć z drugiej strony wolałbym żeby wszystko działało jak należy - mimo że tego nie używam :-)
edit:
Nie zauważyłem kiedy wine trafiło do oficjalnego repozytorium (kiedyś, przez chwilę korzystałem z lameresch). Tylko dlaczego to aż tyle waży (13MB) - prawie dwa razy więcej od standardowego z wineHQ (8MB)?