Po walce z Ubuntu postanowiłem omijać je szerokim łukiem. Brak wsparcia dla połowy kart ati, jakieś przerwy w poprawnym działaniu xorga. Nie potrzebne mi to. Więc rozglądam się za czymś innym.
Zainteresował mnie Sidux. Z opisów wynika że jest dość ciekawy.
Wie ktoś, czy jest w nim dostępnym język Polski?
¦ciągam właśnie wersję z xfce, zobaczymy.
A może jakieś inne propozycje dystrybucji?
Są gusta i guściki, moi znajomi się dziwią dlaczego nie wybrałem "KDE" przy moim sprzęcie ale ja wolę mieć wykorzystane zasoby do innych celów niż jakieś wodotryski.
Tylko - jeśli nie będziesz używać gnome - to powyrzucaj z /home to co po sobie gnome pozostawiło. Znakomita większość - jeśli nie wszystko - nie będzie Ci potrzebna.
A co do wyboru - cóż, nie jestem przekonany, czy w siduksie będziesz miał wszystkie te sterowniki, których brakowało Ci w ubuntu
Olo pisze:Po walce z Ubuntu postanowiłem omijać je szerokim łukiem. Brak wsparcia dla połowy kart ati, jakieś przerwy w poprawnym działaniu xorga.
Jeżeli nie ma w repozytorium sterowników w postaci pakietów instalacyjnych, to pobierz z oficjalnej strony instalator binarny, w czym problem. Dodam, że mój znajomy ma radeona 9xxx, nie pamiętam dokładnie oraz Ubuntu 8.10. Sterowniki bezproblemowo zainstalowały się z użyciem apletu: System -> Administracja -> Sterowniki
Co rozumiesz pisząc: "jakieś przerwy w poprawnym działaniu xorga"?
Odkąd używam Ubuntu, jeszcze nigdy nie miałem problemów z graficznym systemem okienkowym, a używam go od długiego czasu...