Programowy Raid 0/1 - jak zmieni

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
adi399

Programowy Raid 0/1 - jak zmienić po instalacji?

Post autor: adi399 »

Witam serdecznie. Posiadam serwer dedykowany na ovh, wszystko było pięknie, instalacja programowego Raid 0/1 ustawione na 1, ale teraz brakuje mi miejsca na dysku, a dane i tak kopiuję na inny serwer wiec raid mi tam nie jest potrzebny. Najlepszą zaletą wyłączenia tego raid 0/1 będzie dostępny, to jest do mojej dyspozycji drugi dysk.

Wiem że jakoś po instalacji da się zmienić raid 0/1 na 0, ale teraz pytanie:
  1. Jak sprawdzić jaki to raid 0/1 programowy, chodzi o to co za program obsługuje raid?
  2. Jak zmienić raid na 0, czyli wyłączyć programowy raid, jak to zrobić?
  3. Który dysk jest aktywny po wyłączeniu raid, żeby nie było sytuacji że wyczyszczę dysk główny (aktywny, startowy) a system już nie wstanie?
  4. Wyłączę raid, a jak potem dodać partycję żeby była widoczna z tego drugiego dysku?
Mam wiedzę o Linuksie na poziomie powiedzmy ,,łatwym'', więc jeżeli jaki dobry człowiek mi pomoże to bardzo proszę o jakieś polecenia, komendy.

Bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam adi

Wersja Linuksa:

Kod: Zaznacz cały

Debian GNU/Linux 4.0

Linux 2.6.27.10-grsec-xxxx-grs-ipv4-64 #4 SMP Wed Feb 18 16:30:                                                                             31 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

Raid 0/1 nie oznacza wyłączony/włączony.

Raid 0 to stripping - dane są rozpisywane między 2 dyski, jeżeli jeden z nich uszkodzisz to nic Ci z drugiego bo danych nie odzyskasz.

Raid 1 - mirroring - dane na obu dyskach są takie same, jeżeli jeden z nich uszkodzisz to masz drugi dysk z dokładnie takimi samymi danymi.

Sądzę, że ten krótki opis przekona Cię do pozostawienia aktualnej konfiguracji jaką posiadasz.

Programowy raid obsługiwany jest przez mdadm.
adi399

Post autor: adi399 »

Dziękuję, a można się dowiedzieć jak to wyłączyć by dane nie były zapisywane jednocześnie? Mimo wszystko chciałbym mieć dostęp do drugiego dysku 750GB, jak przestawić tryb pracy na raid0 i jak później zamontować jedną partycję np. wielkości 700GB

Mógłbyś pomóc, proszę?

Dziękuję
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Aby zamontować partycję należy na niej założyć jakiś system plików (odpowiednio sformatować) oraz określić jej punkt montowania.
Prawie wszystko o montowaniu.
ODPOWIEDZ