Chciałbym sobie zrobić "centralną kopię zapasową" a mianowicie.
mam 3 serwery,
- Serwer WWW - Apache, postgres - Debian
- Serwer Windows 2003 z MS SQL
- Serwer "ASTERISK" - postgres - Debian
Chciałbym aby kopie zapasowe trafiały na "centralny serwer" gdzie nagrywane by były na tasiemkę i kopiowane na NAS-a (tylko kopie pełne co tygodniowe). Kopie zapasowe, które trafiałyby na "serwer centralny" przy wykonaniu nowej byłyby kasowane.
Na WWW chciałem wykonać kopię zapasową bazy postgres oraz systemu. Kopie bazy miałyby być wykonywane codziennie przyrostowo, a pełne kopie systemu raz na tydzień.
Analogicznie chciałem zrobić z serwerem ASTERISK, tylko tu dochodziłaby kopia zapasowa rozmów telefonicznych, która byłaby kopiowana na specjalnie przygotowany do tego dysk.
Co do serwera Windows 2003 mam na nim zainstalowany HP DATA PROTECTOR, który odpowiada za kopię zapasową bazy, systemu i DISASTER RECORVERY (tę opcję dopiero testuje).
Myślałem żeby kopie z Linuksa robić np. rsnapshotem lub sbackupem, a bazy pg_dumpall, z kolei na Windowsie skorzystać chciałem z Cobiana i to wrzucać na "Serwer Centralny" i z serwera na tasiemkę i NAS-a.
Warto by jeszcze zrobić obraz systemu, aby można go było przywrócić, a potem jego odpowiednią konfiguracje i stan bazy. Pod Debianem myślałem o partimage, a pod Windowsem o DISASTER RECORVERY.
Co o tym myślicie, czy programy się nadają i spełnia swoją funkcję. Może macie jakieś propozycje, nie muszą być to darmowe programy. Może macie podobne rozwiązanie u Siebie.
Edycja:
Jako serwer centralny myślałem zainstalować Debiana z baculą, który robiłby kopie zapasowe serwera WWW i ASTERISKA. Jako DISASTER RECORVERY chciałem wykorzystać mkCDrec.
Czy ktoś korzystał z baculi? Może znacie jakieś fajne poradniki. Podczas przeszukiwania internetu nie mogłem znaleźć nic na temat jak baculi. Czy radzi sobie z bazą POSTGRES?