Czy warto zaktualizować Debiana do wersji niestabilnej?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
SpeedVin
Beginner
Posty: 101
Rejestracja: 18 stycznia 2009, 16:23
Lokalizacja: /dev/null

Post autor: SpeedVin » 23 lutego 2009, 19:56

Euzebiusz29 pisze:już nie ma problemu :-D
Próbowałeś zaktualizować do Sida z Lennego (Teting z netinstall),oczywiście z gnome-core w systemie?
Nie wywalał błędu o zależnościach?
Edit 21:46
Niestety aktualizacja nadal nie jest możliwa :-?

psyduck
Posty: 16
Rejestracja: 14 kwietnia 2008, 09:58
Lokalizacja: Lublin

Post autor: psyduck » 15 marca 2009, 09:11

pavbaranov pisze:Na forum jest temat jak zaktualizować debiana do różnych wersji, ale generalnie, cokolwiek by nie było, to zasada winna być taka (bo inaczej się sypie).
Jeśli jest to aktualizacja z Etcha (zresztą z Lenny'ego też), to:
1. zainstalować minimalny system, z którego można podłączyć się do netu, bez żadnych środowisk graficznych itp.
2. edycja pliku sources.list i wpisanie odpowiednich repozytoriów
3. wywołanie apta z dist-upgrade (oczywiście po update)
4. dalsza instalacja wg potrzeb
Takie postępowanie daje najmniejszą możliwość, że coś się wysypie, aczkolwiek pewności nie ma.
Ja bym to zrobił dokładnie odwrotnie zainstalował kompletny system i dopiero robił aktualizację... Próbowałeś kiedyś zrobić aktualizację gołej wersji ,,stable'' do Sida i na takim podstawowym Sidzie zainstalować sobie całe KDE bo ja tak... i nie polecam tej metody.

maciej77
Posty: 1
Rejestracja: 26 marca 2009, 20:25

Post autor: maciej77 » 26 marca 2009, 20:45

Witam, mam taki mały problemik z Sidem - chciałem zainstalować go z netinstall bo nie lubię aktualizować.

W FAQ jest napisane:
Kolejnym sposobem jest odpalenie płyty Lenny (i nowszych) w trybie expert (...). Gdy wybierzemy odpowiedni serwer lustrzany (mirror) to mamy do wyboru odpowiednią wersję jaką chcemy zainstalować: stable, testing lub unstable
ale musiało się coś zmienić po tym jak Lenny został nominowany do Stable - instalowałem w trybie eksperta z dwóch płyt netinstall: debian-500 i debian-testing (dzienna kompilacja), sieć wykrywa przez DHCP, kombinowałem z różnymi serwerami lustrzanymi (myślałem, że oficjalny pl jest nieaktualny) i opcja wyboru wersji się nie pojawia.
Instalowałem także z windowsowskiego loadera (goodbye-microsoft.com) - tutaj opcja wyboru się pojawia ale po wybraniu przy każdym serwerze lustrzanym wywala błąd:
nie może pobrać pliku Release
EDIT:
@fnmirk - zamiast poprawiać cudze posty, odpowiadaj na nie - więcej pożytku z tego będzie :-D

Quapi
Posty: 8
Rejestracja: 26 marca 2009, 18:14

Post autor: Quapi » 31 marca 2009, 15:06

Takie pytanie...

Czy robić aktualizację normalnie z terminala będąc jako użytkownik z włączonym środowiskiem graficznym czy trybie ,,recovery mode''? Normalnie jest to bezpieczne?

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 31 marca 2009, 15:23

Ja zawsze stawiam system podstawowy, aktualizuje go do Sida, a potem całą resztę instaluje już z Sida. Do tej pory jakoś uniknąłem problemów, także polecam taki właśnie sposób.

W Twoim przypadku wylogowałbym się z trybu graficznego, wyłączył menadżer logowania i wtedy zrobił aktualizacje. Generalnie każde aktualizacje (przynajmniej w Sidzie) powinno się robić w ten sposób.

A czy jest to bezpieczne, no cóż, w końcu do Sid, nikt nigdy nie da Ci żadnej gwarancji.

Awatar użytkownika
lis6502
Member
Posty: 1798
Rejestracja: 05 listopada 2008, 20:14
Lokalizacja: Miasto Szybowców

Post autor: lis6502 » 31 marca 2009, 15:30

Offtopem mówiąc, to GNU i jak mówi
/etc/motd pisze:Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY(...)

AdeBe
Junior Member
Posty: 825
Rejestracja: 01 grudnia 2007, 14:41

Post autor: AdeBe » 31 marca 2009, 17:44

I jeszcze większym offtopem mówiąc, KDE4 wejdzie do sida w tym tygodniu (nie trzeba będzie korzystać już z repo experimental)
¬ródło: http://lists.debian.org/debian-kde/2009 ... 00157.html

7PGXW
Beginner
Posty: 197
Rejestracja: 13 grudnia 2008, 11:52

Post autor: 7PGXW » 03 kwietnia 2009, 10:54

Po tym, jak po ostatniej aktualizacji wysypał mi się system, przesiadam się na Lenny'ego. Sid jest spoko, jeśli wszystko działa i go nie aktualizujesz. :mrgreen:

PhockouS

Post autor: PhockouS » 03 kwietnia 2009, 20:08

7PGXW pisze:Po tym, jak po ostatniej aktualizacji wysypał mi się system, przesiadam się na Lenny'ego. Sid jest spoko, jeśli wszystko działa i go nie aktualizujesz. :mrgreen:
A tam gadasz.. Ja codziennie aktualizuję i wszystko działa, a w przypadku gdy coś faktycznie się posypie zawsze przecież jest możliwość naprawy (choćby cofnięcie wersji pakietu) ;-)

Awatar użytkownika
iria
Junior Member
Posty: 941
Rejestracja: 04 czerwca 2007, 18:54

Post autor: iria » 30 maja 2009, 16:35

Ja uruchamiam za pomocą tego polecenia, wykonanego na koncie użytkownika:

Kod: Zaznacz cały

$  /usr/lib/kde4/libexec/kdesu  nazwaprogramu
Używam jeszcze tego.

ODPOWIEDZ