Index klucza WEP - jak i gdzie zmieni

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Jar0

Index klucza WEP - jak i gdzie zmienić?

Post autor: Jar0 »

Cześć.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że sprawdziłem forum, a z Debianem dopiero zabawę zacząłem dopiero dzisiaj - z Linuksami kilka miesięcy ale tylko jako użytkownik (nie konfigurowałem).

A więc do rzeczy: Debian 2.6.26-1-686

Zainstalowałem Debiana na laptopie:
  • CPU: Core 2 Duo
    RAM: 2GB
    WiFi: Intel 3945
    ethernet: Realtec
Problem w tym, iż w domu mam szyfrowanie WEP na kluczu o indeksie X.
Znalazłem na forum kilka tematów podobnych, ale nieodpowiadających na mój problem - jak ustawić w Debianie index klucza WEP na X + szyfrowanie "otwarte" - graficzny edytor ustawień nie ma tej opcji.

Po wydaniu jako root polecenia:

Kod: Zaznacz cały

iwconfig
wszystko pokazuje mi się ładnie, wykrywa wszystkie karty w tym także Intela 3945

Znalazłem przez Google temat o podobnym problemie pod Mandrivą. Postępowałem według tamtych wskazówek ale ni grzyba - nie rusza.

Kolejne to...
W menadżerze graficznym sieci, co ciekawe nie widzę żadnych okolicznych sieci, pomimo że powinno być ich co najmniej kilka.

Googlowałem dalej i z tego co znalazłem to poddać należy edycji plik:

/etc/network/interfaces
Co należy w nim wpisać?

Na sam koniec ostatnie pytanie - jakiego demona należy odpalić z konsoli by nie było konieczne restartowanie komputera za każdym razem po wprowadzeniu zmian w pliku /etc/network/interfaces?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Jaki to graficzny konfigurator? Z jakiego środowiska korzystasz?

Dodaj się do grupy netdev

# addgroup TY netdev
,to powinno pomóc na widzenie sieci wifi, w tym graficznym konfiguratorze.

Tak szczerze, to po co Ci zabezpieczenie WEP i to z hasłem jednoliterowym? Coś takiego łamie się w pół minuty.
Jar0

iria pisze:Jaki to graficzny konfigurator? Z jakiego środowiska korzystasz?
Gnome
Dodaj się do grupy netdev

# addgroup TY netdev
to powinno pomóc na widzenie sieci wifi, w tym graficznym konfiguratorze.
Dobrze, dziękuję, za kilka minut sprawdzę, tylko "pogoogluje" jeszcze za innymi sprawami - drażni mnie przełączanie systemu tylko po to by coś sprawdzić w internecie.
Tak szczerze, to po co Ci zabezpieczenie WEP i to z hasłem jednoliterowym? Coś takiego łamie się w pół minuty.
Mój AP nie obsługuje innego szyfrowania - stary leciwy Linksys z czasów zamierzchłych.
Lepsze WEP niż żadne. Zresztą martwić się nie mam o co bo ściany w domu ponad 40cm, a najbliżsi sąsiedzi raczej komputera doszukania sieci nie wykorzystują.
Jak będę przechodził obok sklepu z podzespołami komputerowymi i sieciowymi to może kupię jakiegoś AP - zobaczymy, bo tak szczerze to chyba tylko pająki na strychu mogłyby próbować łamać mój klucz WEP.

Ponowie zatem pytanie:
Więc jak mam dodać ten index do WEP i restartować wlan bez restartu systemu operacyjnego by po każdej edycji "interfaces" nie robić restartu?
Awatar użytkownika
monolith

Post autor: monolith »

Zainteresuj się:

* wpa_supplicant

* Wicd

Pierwszy pakiet razem z graficzną nakładką jest w repozytorium.
Pakiet drugi to świetny graficzny konfigurator sieci. Sam pracuję na laptopie i dosyć często się przydaje (Dom - kabel, Wyjazd - WiFi).
Dodaj wpis:

http://apt.wicd.net lenny extras
do swojego /etc/apt/sources.list. Wszelkie instrukcje i klucz PGP ze strony projektu --> http://wicd.sourceforge.net/

Jak zdecydujesz się na Wicd to nie korzystaj z innych "networkmanagerów" co by się nie "pogryzły". Aha i jeszcze jedno. Plik /etc/network/interfaces musisz mieć jak poniżej:

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
Powodzenia.

[Dodano: 2009-04-19, 23:27]
...a i jeszcze jeden przydatny adres:
http://wiki.debian.org/WPA
Jar0

monolith pisze:Zainteresuj się:

* wpa_supplicant

* Wicd

Pierwszy pakiet razem z graficzną nakładką jest w repozytorium.
Pakiet drugi to świetny graficzny konfigurator sieci. Sam pracuję na laptopie i dosyć często się przydaje (Dom - kabel, Wyjazd - WiFi).
wpa_supplicant zainstalowałem jeszcze przed napisaniem na forum (znalazłem taką informację przez Google).
Wicd - dziwne, ale nie mam (a jest to Debian na 4DVD - tak dodałem resztę płyt do bazy apta, managera czy jakoś się tam nazywa - paczka do zarządzania instalacjami pakietów z trybu graficznego)
Dodaj wpis:

http://apt.wicd.net lenny extras
do swojego /etc/apt/sources.list. Wszelkie instrukcje i klucz PGP ze strony projektu --> http://wicd.sourceforge.net/
Dodałem, ale bez internetu to chyba na nic mi się nie przyda.
Jak zdecydujesz się na Wicd to nie korzystaj z innych "networkmanagerów" co by się nie "pogryzły". Aha i jeszcze jedno. Plik /etc/network/interfaces musisz mieć jak poniżej:

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
Powodzenia

[Dodano: 2009-04-19, 23:27]
...a i jeszcze jeden przydatny adres:
http://wiki.debian.org/WPA
Plik /etc/network/interfaces mialem prawie identyczny z tym że były tam jeszcze wpisy
* hotplug
* auto on
zmieniłem na te podane przez Ciebie i nadal nic.

Uściślę co posiadam i co teraz sprawdziłem:

nm-editor 0.6.6 - Network Manager

jestem w grupie netdev

ifconfig wlan0 up
iwconfig wlan0 up
iwlist wlan0 scanning
= wszystko daje komunikat o nieprawidłowym pliku bądź komendzie, zaś próby skanowania sieci bądź podglądu "Network i down".
Wygląda to tak, [b]jakby[/b] na tym jajku było coś nie tak ze [b]sterownikami[/b], a miał podobno bezproblemowo wspierać tą kartę. Z drugiej jednak strony - karta jest wykrywana tylko nie uruchamiana - jak i skąd wgrać ponownie [b]sterowniki[/b]?
Jutro spróbuję aktualizować do wersji testowej myślicie, że coś to pomoże?
Jakieś inne sugestie?
Dodam, że przy starcie wywala mi również "Network is down" - wcześniej przed tym komunikatem próbuję wysyłać jakieś pakiety i w odpowiedzi otrzymuję komunikat o błędzie.
Teraz już uciekam bo za kilka godzin trzeba wstać i jakoś funkcjonować.
nehalem

Post autor: nehalem »

Co do polecenia na ustawienie klucza WEP otwartego, wystarczy z konsoli wstukać:

iwconfig yyy key open xxx
gdzie za yyy Dajesz nazwę interfejsu (np. wlan0) a za yyy Dajesz swój unikalny klucz WEP, oczywiście trzeba być zalogowanym na koncie root.

Potem, jeśli Masz przypisywanie DHCP wystarczy wstukać dhclient yyy (za yyy interfejs, np. wlan0). Powinno pomóc. Może tez być tak, że Masz walnięty moduł od karty sieciowej. Na moim laptopie R61i też są cyrki, zwykle pomaga ,,modconf'' i po prostu upewnienie się, że mam faktycznie poprawny moduł załadowany.
ODPOWIEDZ