restart komputera nie dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

restart komputera nie działa - Squeeze

Post autor: Junkers »

Witam.
Mam kolejny problem. Nie mogę uruchomić ponownie systemu. Nie działa ani ikona na pasku, ani polecenie ,,uruchom ponownie''. Wszystko się wyłącza aż do:

Kod: Zaznacz cały

Will now restart.
[3221.699156] Restarting System
i stoi.

Muszę pomagać mu wyłącznikiem sieciowym co nie ma dobrego wpływu na komputer.
Co dziwne wyłączanie komputera działa normalnie.
Proszę o pomoc.
Ten Squeeze jest jakiś pechowy, gdy miałem Etcha to wszystko jakoś łatwiej chodziło.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

U mnie występuje taka sytuacja jeśli wcześniej używałem hibernacji lub suspend. Dokładnie tak samo było również na Lennym.

Ja się po prostu przyzwyczaiłem i pamiętam, żeby kompa wyłączać, restartowanie nie jest mi w sumie do niczego potrzebne.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

To nie tylko w debianie tak jest, mam ten sam problem i nie znalazłem rozwiązanie od dłuższego czasu.

Junkers Mam rozumieć że na etch i tym samym sprzęcie nie miałeś tego problemu?
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Nie, Etcha miałem na komputerze stacjonarnym, teraz używam laptopa. Chodziło mi tylko o to że miałem na nim mniej problemów. Wszystko działało bez jakiś większych ingerencji, natomiast w Squeezie wciąż napotykam jakieś nieprawidłowości (stąd ostatnio tyle postów).
tomii
Junior Member

A tak z ciekawości możesz podać konfiguracje.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

To może wklej tu zawartość pliku:

Kod: Zaznacz cały

\var\log\messages
Nie musi być cały plik, jedna sesja powinna wystarczyć.
I może nie wklejaj tego w znacznikach code, a skorzystaj z serwisu typu http://wklejto.pl/ , żeby się temat za bardzo nie rozjechał.

Edit: Jakby co to ten plik może obejrzeć tylko osoba z uprawnieniami root'a.
Edit2: Squeeze nie jest wersją stabilną, więc z definicji powinien sprawiać więcej problemów niż wersja stabilna.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Jakiego masz laptopa? Mam ten sam problem na mojej (leciwej) Toshibie. Gdzieś już nawet widziałem rozwiązanie (google się kłaniają), ale na razie nie mam czasu, żeby się tym drobiazgiem zająć.
Muszę pomagać mu wyłącznikiem sieciowym co nie ma dobrego wpływu na komputer.
Skoro system się położył, dyski zaparkowane (czy jak to tam się teraz nazywa), to jakie negatywne konsekwencje ma na Twój komputer wyłączenie z przycisku?
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

W sumie to masz raję. Mam ASUS-a F5N
tomii
Junior Member

Ister, mógłbyś podzielić się informacja na temat rozwiązania problemu? Bo ja szukałem ale nie znalazłem.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Jak tylko znajdę - oczywiście. Ale tak jak napisałem - gdzieś znalazłem (dla mojej Toshiby konkretnie, u Ciebie może to być mimo wszystko co innego, ale warto próbować), ale ponieważ zajmowałem się czym innym akurat (nie działające X-y), więc stwierdziłem, że do tego wrócę w wolnej chwili. Powinienem to znów znaleźć. Tylko na razie nie mam kiedy.
ODPOWIEDZ