Szukam, szukam i nie mogę się doszukać. Zainstalowałem Lennego z 1 cd czyli automatycznie jest to gnome. W *BSD żeby ustawić jakie środowisko, ma się uruchamiać po wpisaniu ,,startx'', w konsoli należy edytować z danego użytkownika plik .xinitr. Niestety nie mogę takiego czegoś znaleźć? I druga sprawa jak ustawić gnome żeby nie ładowało się od razu tylko najpierw tak jak jest w Slackware do konsoli i dopiero po wpisaniu ,,startx'' włączał się tryb graficzny. Pomoże ktoś?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Uruchamianie trybu graficznego z konsoli
Co do drugiego pytania to: sprobowalbym usunac z biezacego runlevelu (standardowo 2) za pomoca:
gdm'a. Nie korzystalem z tego jeszcze wiec nie podam ci konkretnego polecenia, ale w manie powinno cos sie znalezc.
Kod: Zaznacz cały
update-rcd
Tak jak pisze boorasek, albo użyj komendy
Ogólnie poczytaj co nieco o runlevelach.
Rozumiem, że chcesz inne ustawienia dla różnych użytkowników, tak?
Tak w ogóle w tej chwili ja mam tak, że przy starcie mogę wybrać środowisko. Nie testowałem tego.
mv /etc/rc2.d/S30gdm /etc/rc2.d/K30gdm
Rozumiem, że chcesz inne ustawienia dla różnych użytkowników, tak?
Tak w ogóle w tej chwili ja mam tak, że przy starcie mogę wybrać środowisko. Nie testowałem tego.
Po instalacji graficznego menedżera logowania, system prawdopodobnie startuje do 4 runlevela.
Runlevele dzielą się mniej więcej tak w debianie:
0 - halt
1 - tryb single user
2 - nie używany
3 - tryb multiuser
4 - start menedżera logowania lub X-ów
5 - nie używany
6 - reboot
Musisz poszukać pliku, który odpowiada za runlevel w końcowej fazie startu systemu. Musisz zmienić go z 4 na 3.
Przy okazji: jest sens zmiany runlevela? Usługi systemu, takie jak sshd, daemonowe sesje torrentów działają bez konieczności logowania (czy to w konsoli czy w *dm).
Runlevele dzielą się mniej więcej tak w debianie:
0 - halt
1 - tryb single user
2 - nie używany
3 - tryb multiuser
4 - start menedżera logowania lub X-ów
5 - nie używany
6 - reboot
Musisz poszukać pliku, który odpowiada za runlevel w końcowej fazie startu systemu. Musisz zmienić go z 4 na 3.
Przy okazji: jest sens zmiany runlevela? Usługi systemu, takie jak sshd, daemonowe sesje torrentów działają bez konieczności logowania (czy to w konsoli czy w *dm).
W debianie domyślnie runlevele od 2 do 5 są identyczne. Co więcej domyślny runlevel po starcie to jak najbardziej 2. Dopiero modyfikując /etc/rcN.d/ możemy dopasować runlevele do swoich potrzeb. Co więcej doinstalowując nowe oprogramowanie trzeba o tym pamiętać, bo instalatory z paczek nie ,,wiedzą", że ma być coś innego niż domyślnie.
Co do wyboru domyślnego runlevela, to odpowiada za to plik /etc/inittab, dokładniej linijka
Co do wyboru domyślnego runlevela, to odpowiada za to plik /etc/inittab, dokładniej linijka
# The default runlevel.
id:5:initdefault: