pakiety .deb na dysku

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
zoltymleczyk
Beginner

pakiety .deb na dysku

Post autor: zoltymleczyk »

Witam. Mam w domu komputer nie podłączony do sieci. W jaki najprostszy sposób ściągnąć pakiety .deb np. vim-full tak by nie trzeba było co chwilę dociągać zależności. Może jakieś polecenie apt-get ? Może komputer gdzieś przechowuje pakiety które zainstalowałem, mógłbym sobie je skopiować na dysk i wrzucić na ten drugi
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Po zainstalowaniu programu, pobrane pakiety znajdują się w "/var/cache/apt/archives/"... jeśli, oczywiście po instalacji nie użyłeś polecenia:

Kod: Zaznacz cały

# apt-get clean
Po przeniesieniu na drugi komputer, w katalogu, do którego wrzuciłeś pakiety wykonujesz, w konsoli, polecenie:

# dpkg -i *.deb
zoltymleczyk
Beginner

Post autor: zoltymleczyk »

Próbowałem w ten sposób :( Jest zbyt dużo zależności.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Ten drugi komp, znacznie sie rózni pod wględem zainstalowanych paczek?

Chyba Synaptic potrafi wygenerować skrypt instalacyjny, w którym będą od razu wymienione zależności. Nie jestem pewien, bo z niego nie korzystam, ale chyba taką opcję widziałem.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

iria pisze: Chyba Synaptic potrafi wygenerować skrypt instalacyjny,
Tak.
Natomiast zależności zawsze będzie... tyle samo.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

pavbaranov pisze: Natomiast zależności zawsze będzie... tyle samo.
Raczej będzie tyle ile potrzeba, na tej maszynie na której został wygenerowany skrypt.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Raczej będzie tyle ile potrzeba,
Zależności - tyle samo. Paczek może być mniej lub więcej, w związku z nimi dociągniętych, ale to bez znaczenia.
¯eby być pewnym, że nie trzeba za każdym razem donosić, w zasadzie albo trzeba mieć pełne repozytoria w formie np. DVD (czyli przy Lennym, to chyba 3 płytki), albo ściągnąć wszystkie (niemal) zależności tych programów, które chce się zainstalować.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Instalujemy pakiet ,,aptoncd'' i przenosimy na płytkę cd/dvd zawartość katalogu ,,/var/cache/apt/archives/''. Następnie tak przygotowaną płytkę dodajemy jako repozytorium na drugim komputerze.

apt-cdrom add
ODPOWIEDZ