Ma

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pietreXtreme

Mała rozdzielczość po instalacji Debiana Radeon 9600 PRO

Post autor: pietreXtreme »

Witam. Zainstalowałem wczoraj Debiana testing, z KDE 3.5 i mam problem. Po uruchomieniu mam ustawioną bardzo małą rozdzielczość, tj. chyba 640x480. Tak że okna się na siebie nakładają, nie jestem w stanie nic tam poustawiać. Moja karta graficzna to Radeon 9600 PRO. Sterowników jeszcze nie zainstalowałem (nie dam rady). Połączenia z internetem też jeszcze nie skonfigurowałem. Jednym słowem system jest taki jak po instalacji.
We wcześniejszych dystrybucjach (Ubuntu, Kubuntu) miałem podobny problem, z tym że w Ubuntu udało się to na pamięć przestawić. Orientujecie się czego to może być wina? Karty graficznej? Spodobał mi się Debian (bo testowałem wcześniej na VBoxie, gdzie wszystko było dobrze) i chciałbym przy nim zostać. Proszę o jakieś porady. Jeśli taki temat istnieje to przepraszam. Nie wiedziałem jak sformułować frazę do wyszukiwarki.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
maly
Beginner

Post autor: maly »

pietreXtreme

maly pisze:Zawartość pliku xorg.conf wrzuć.
Tylko jak ja mam go skopiować tutaj? Mam bardzo małą rozdzielczość jak wspominałem. Nie wiem czy dam radę dysk otworzyć.
Ale spróbuję...
winnetou

Dziękuje...
maly
Beginner

Post autor: maly »

Albo jak już korzystasz z Windowsa to poszukaj wtyczki pozwalającej na odczyt i kopiowanie plików z partycji typu ext na ntfs.
pietreXtreme

maly pisze:Albo jak już korzystasz z Windowsa to poszukaj wtyczki pozwalającej na odczyt i kopiowanie plików z partycji typu ext na ntfs.
Co do kopiowania to spróbuje. Tylko pytanie. Znalazłem to:
Kopiowanie Plików/Katalogów: - cp (nazwa pliku lub katalogu) (do pliku lub katalogu)

Polecenie cp skopiuje podane pliki. Polecenie cp -r skopiuje podane katalogi.
Czyli jak mam to wpisac do konsoli?

Kod: Zaznacz cały

cp /etc/X11/xorg.conf etykieta_pendrive
A co do wtyczki do Windowsa, to mam Ext2IFS_1_11a ale mimo to dostaje komunikat:
winnetou

Dziękuje...
pietreXtreme

winnetou pisze:A jaki masz system plików? Ext2/3 czy może ReiserFS/JFS/XFS? Jak Ext2/3 to albo użyj Explore2FS albo poszukaj wtyczek do TC. Ale najszybciej to chyba będzie tak jak napisałem wcześniej :)
Mam ext3 (z księgowaniem).
Dobrze, próbuje. Zaraz zdam sprawozdanie.

[Dodano: 2009-02-20, 17:46]
Niestety nie radze sobie z tym. Jestem początkującym użytkownikiem. Udało mi się otworzyć xorg.conf w edytorze nano, ale nie ma tam żadnej wzmianki o rozdzielczościach ekranu.
Awatar użytkownika
SpeedVin
Beginner

Post autor: SpeedVin »

pietreXtreme pisze:
winnetou pisze:A jaki masz system plików? Ext2/3 czy może ReiserFS/JFS/XFS? Jak Ext2/3 to albo użyj Explore2FS albo poszukaj wtyczek do TC. Ale najszybciej to chyba będzie tak jak napisałem wcześniej :)
Mam ext3 (z księgowaniem).
Dobrze, próbuje. Zaraz zdam sprawozdanie.

[Dodano: 2009-02-20, 17:46]
Niestety nie radze sobie z tym. Jestem początkującym użytkownikiem. Udało mi się otworzyć xorg.conf w edytorze nano, ale nie ma tam żadnej wzmianki o rozdzielczościach ekranu.
Może wygeneruj ponownie X.org poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
ODPOWIEDZ