Jak przywróci

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
QraK

Jak przywrócić stare sterowniki (ATI)?

Post autor: QraK »

Witam,

We wstępie pragnę zaznaczyć, że mój laptop (HP Compaq 6715b) sprawia ogromne problemy przy instalacji i konfiguracji nie tylko Debiana, ale również jakiejkolwiek innej dystrybucji. Głownym problemem są sterowniki do karty graficznej i wifi. W przypadku Lennego zadziałała instalacja zamkniętych sterowników ati z repozytorium (najnowsze pobrane ze strony ati nie działały). Ostatnio jednak w repozytorium znalazła się nowsza wersja tychże sterów i po aktualizacji systemu sypnęły się iksy. Czy istnieje jakikolwiek sposób na przywrócenie poprzednio zainstalowanych sterowników?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

/var/cache/apt/archives musisz tylko znać nazwę zaktualizowanego pakietu.
QraK

Aha, wiec jak rozumiem wystarczy przejrzeć logi i zainstalować odpowiednie paczki z folderu /var/cache/apt/archives?

Jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje sposób by przy aktualizacji systemu apt-get nie instalował nowych sterowników?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ja wszedłbym do tego katalogu i szukał fglrx-cośtam-wersja i postawił tę starszą. Jest możliwość- zatrzymaj sterownik w bieżącej wersji, na przykład Synapticiem (chyba najprościej).
QraK

Tzn. już przejrzałem logi i wiem jakie paczki muszę przywrócić. Dziękuję bardzo za pomoc!
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Czy istnieje sposób by przy aktualizacji systemu apt-get nie instalował nowych sterowników?
Jest, wystarczy wstrzymać pakiet. Dla aptitude będzie to:

Kod: Zaznacz cały

aptitude hold pakiet
ODPOWIEDZ