lis6502 pisze:Wydaje mi się, że temat blokowania czegokolwiek w sieci przez admina (...) to przejaw komunizmu. Internet został stworzony po to, by być wolnym.
yantar pisze:lis6502,internet zostal stworzony by byc uzytecznym i po co w to jeszcze wciskac komunizm. widocznie ktoś ma jakis swoj powod dla ktorego chce zablokowac dostep do jakichs witryn, siec firmowa, blokada dla dzieci czy cokolwiek to jest jego sprawa i oczekuje pomocy.
Tak samo nie pytamy sie po cholere komu rtorrent czy amule gdy ma problem z konfiguracja (czy mamy od razu zalozyc, ze jest fuj piratem, a takich nie lubimy i nie pomagamy)
ps. pozwoliłem sobie użyć koloru niebieskiego do naniesienia drobnej poprawki.lis6502 pisze: Mam na myśli to, że każdy kij ma dwa końce. Torrenty to raczej inna sprawa. W Internecie bez problemu znajdziemy dokumenty typu 'the anarchist cookbook' czy FAQ małego hakera. To kopalnia informacji, tak jak biblioteka, a w bibliotece chyba nikt z obsługi nie dostaje wytycznych 'usuńcie tę a tę książkę, bo tam są informacje o tym i o tym, których skutkiem może być to i to'. Jesteśmy wolnymi ludźmi i mamy prawo wyboru w kwestii tego co robimy, czytamy. Ja skorzystałem z tego prawa pisząc co napisałem.
Zapraszam forumowiczów do wypowiadania się w temacie; sprawa wydaje mi się dość kontrowersyjna. Chciałbym poznać opinie z obu stron barykady.