Mplayer i drobne problemy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Bartek_em

Mplayer i drobne problemy

Post autor: Bartek_em »

Witam
Mam problem z mplayerem. Miałem ich dużo więcej ale po trochę eliminowałem ale tego jakoś nie umiem przeskoczyć.
  1. Pierwszy z nich to jak poruszam oknem albo rozciągnę czy zimniejsze to często się głos zniekształca i muszę dać pauzę i start i wtedy jest dobrze. Próbowałem zmienić kodek w opcjach ale nic to nie dało, a na większości innych nie działają filmy. Teraz mam MPEG layer 3, layer 4.
  2. Drugi to mam jeden film który ma zielony pasek pionowy. Pod Windowsem tego nie mam. Na pewno kwestia kodeków. Próbowałem w opcjach zmieniać na inne ale przy każdym kodeku to samo.
  3. Mało istotny ale jednak. Czasami wyskakują mi jakieś błędy typu "frame skip 8" albo jak oglądam z jakiegoś strumienia to jak zaczyna się łączyć i nie ma jeszcze dobrego obrazu to ciągle sypie błędami aż będzie dobry obraz, wtedy ustaje.
  4. Denerwuje mnie, że nie jak rozciągam okno to obraz nie zachowuje proporcji. Mogę sobie ustawić tak ze obraz jest zniekształcony. Jak odpalę z konsoli mplayer i nazwę filmu to jest dobrze.
Mplayera instalowałem normalnie z repozytorium przez aptiutude install mplayer.

A i jeszcze jak przewinę film rmvb o kawałek, który normalnie działa to mplayer się zawiesza.

Wszystko dotyczy mplayera z graficzną nakładką czyli gmplayera.
beta1
Beginner

Post autor: beta1 »

Masz ffmpeg i w32codecs (albo w64codecs przy 64Bit Debianie) zainstalowane?
Bartek_em

w32codeks na pewno bo to się instalowało razem z mplayerem. A jak to sprawdzić?
ffmpeg zainstalowałem ale pasek nadal jest.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam
Jeśli chodzi o problem z dźwiękiem to winna jest alsa. Miałem ten sam denerwujący problem, który utrzymywał się (i nadal utrzymuje) przez kolejne aktualizacje. Rozwiązaniem była instalacja oss4. I nie ma mocnych dźwięk działa zawsze i bez zniekształceń. Zamiast gmplayera zainstaluj smplayer.
Pozdrawiam
beta1
Beginner

Post autor: beta1 »

Bartek_em pisze:w32codeks na pewno bo to się instalowało razem z mplayerem. A jak to sprawdzić?
ffmpeg zainstalowałem ale pasek nadal jest.
Moim zdaniem w32codecs nie instaluja sie z mplayerem.

Jak to sprawdzic:

Kod: Zaznacz cały

aptitude show w32codecs
Bartek_em

Rzeczywiście ten smplayer jest dużo lepszy. Nie ma głupich komunikatów i trochę rzadziej ten denerwujący dźwięk przy rozciąganiu. No i zachowuje proporcje przy rozciąganiu :P Ale nadal mam ten pasek zielony, a co do tego OSS4 to ja się tam nie znam ale podobno OSS jest stary jak Windows 95 jak to Kaka napisał.

Sprawdziłem, mam te kodeki. W takim razie nie wiem skąd je mam jak nie z mplayera.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

OSS4 jest najnowszą wersją. Z tego co czytałem funkcjonalnością nie odbiega od alsy. Poczytaj na stronie domowej projektu: http://www.opensound.com/ Ponadto dźwięk nie trzeszczy.
Pozdrawiam
Bartek_em

No dobrze, w sumie to bym spróbował, bardziej ze względu na to, że mam kartę na Xmpres54 w laptopie, której Alsa nie widzi i jestem ciekawy co na to OSS. Jak to sprawnie przeprowadzić? Pewnie Alsę trzeba jakoś wyłączyć i zainstalować OSS. Możesz mi napisać polecenia jak i co robić? Z góry dziękuję.

Ps. Pliki RMVB po przewijaniu w smplayerze też się zawieszają.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Instalacja oss jest dość prosta. Z tej stronki pobierasz paczkę deb w zależności od wersji systemu: http://www.opensound.com/download.cgi instalujesz np apt-get install nazwa paczki i przy instalacji sam kompiluje się moduł jądra (musisz mieć zainstalowane nagłówki do jądra). Na stronie projektu jest także łopatologiczna instrukcja konfiguracji dla różnych programów np dla flasha, skypa itp. Powodzenia.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Bartek_em, a nie lepiej używać mplayera w wersji konsolowej? Lekko, prosto, funkcjonalnie, estetycznie i bez problemów ;-)
ODPOWIEDZ