Amarok - brak polskich liter w playliscie

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
nocturn

Amarok - brak polskich liter w playliscie

Post autor: nocturn »

Witam.
Mam problem z odtwarzaczem amarok. Przerobiłem sobie playlstę winampa tak abym mógł odtwarzać ją w amaroku pod Debianem (zmieniłem ścieżki dostępu do plików muzycznych). Wszystko działa ładnie pięknie, poza jedną rzeczą. Mianowicie w nazwach piosenek z polskimi znakami, zamiast ś,ć itp mam krzaczki. Przez to nie mogę odtworzyć tych piosenek.
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

Post autor: szmergiell »

O ile dobrze mi się wydaje, to pod Windowsem masz kodowanie cp-1250 natomiast w Linuksie iso-8859-2. Jeżeli chcesz żeby działały, to musisz zmienić również wszystkie krzaczki na odpowiadające im znaki... teoretycznie ;)
nocturn

Niestety, jak w amaroku w playliscie zmienie krzaczki na polskie znaki to dalej jest to samo. Jesli otworze plik playlisty w jakims edytorze tekstu to tam sa normalne znaki
pio

Post autor: pio »

Najprawdopodobniej chodzi o kodowanie tagów w plikach MP3 tak jak napisał szmergiell. Przekonwertuj sobie z kodowanie z windowsowego cp-1250 na utf . Na przykład przy pomocy EasyTAG. U mnie pomogło.
pzdr
nocturn

Hmm, znaczy się on te tagi zamieni w plikach mp3? Wychodzi na to, że wtedy pod Windowsem nie będę mógł tego normalnie odtwarzać.
ODPOWIEDZ