Mam pewien duży problem a mianowicie. Brat przypadkiem wcisnął jakiś przycisk związany z nowymi ustawieniami partycji no i jak się okazało wszystkie partycje poznikały. Działo to się oczywiście na Debianie. Na komputerze miałem oprócz tego 2 partycje NTFS no jednej z nich miałem bardzo ważne dane a na drugiej system Windows XP. Na partycji Linuksowej też miałem dane, które są dla mnie ważne. Z tego co się dowiedziałem partycje nie zostały sformatowane, a tylko skasowane.
I sprawa teraz tak wygląda, że w czasie uruchamiania komputera grub nie startuje bo nie ma po prostu żadnej partycji. Ważne jest dla mnie odzyskanie tych danych z dysku i zgranie ich na pendrive, ale jak to zrobić?
Czy mogę jakoś uruchomić w takiej sytuacji DOSa? Bo znalazłem program TestDisk, który mógłby mi pomóc ale nie potrafię go uruchomić? A może jakieś inne są na to sposoby? Proszę o pomoc.
[Dodano: 2008-10-27, 12:41]
Sprawę komplikuje jeszcze to, że jest to laptop i nie bardzo mogę sobie wyjąć tak dysk aby przełożyć do innego komputera i tam kombinować.
[+] Odzyskanie danych po skasowaniu partycji
Przede wszystkim dzięki za odpowiedz. Troszkę już czytałem o tym EasyRecovery jednakże z tego co wiem to trzeba go instalować pod Windows. A ja w tej chwili nie mam dostępu do żadnego systemu, więc jedynym sposobem było podłączenie dysku do innego komputera co jest nieco trudne bo jest to laptop lub jakaś płyta z bootowalnym programem co może przywrócić partycje.
Udało mnie się coś takiego znaleźć, program nazywa się Acronis Disk Director Suite. Na razie trudno mówić o efektach bo jest w trakcje działanie ale mam nadzieję, że coś z tego będzie.
Udało mnie się coś takiego znaleźć, program nazywa się Acronis Disk Director Suite. Na razie trudno mówić o efektach bo jest w trakcje działanie ale mam nadzieję, że coś z tego będzie.
gab_12, kombinujesz i szukasz. A wystarczy skorzystać z programu Testdisk dostępnego na większości dystrybucji Livecd. Na Wiki jest obrazkowa nieomal jego dokumentacja --- bardzo dokładna i przystępna. Odzyskanie tablicy partycji czy partycji jest niezwykle skuteczne.
Wystarczy wpisać w ,,szukajkę'' na forum odpowiednie hasło i jest. Tylko kto by się przejmował przeszukaniem wcześniej forum :-D Następnie do dokumentacji programu i po kłopocie.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8188
Program Testdisk znalazłeś ale się nim nie zainteresowałeś.
Wystarczy wpisać w ,,szukajkę'' na forum odpowiednie hasło i jest. Tylko kto by się przejmował przeszukaniem wcześniej forum :-D Następnie do dokumentacji programu i po kłopocie.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8188
Program Testdisk znalazłeś ale się nim nie zainteresowałeś.