Forumowicze,
bardzo proszę o pomoc! Nie daję rady, następny dzień i nie znajdę sam rozwiązania.
Postawiłem Ubuntu i nie mogę pingować do komputerów w sieci po ich nazwach i vice versa.
W sieci DNS jest na Windows.
ping hostname niewidoczny
Zainstaluj demona Winbind..
Następnie edytuj plik /etc/nsswitch.conf i dopisz wins w linii
Zakładam że sambę masz zainstalowaną i skonfigurowaną.
Kod: Zaznacz cały
aptitude install winbind
Dokumentacja: http://us1.samba.org/samba/docs/man/Sam ... #id2661512hosts: files dns wins
Zakładam że sambę masz zainstalowaną i skonfigurowaną.
Nie działa.
Zainstalowałem windbind i zmieniłem wpis hosts: files dns wins. Probówałem jeszcze kilka innych wpisów znalezionych w internecie, za każdym razem uruchamiałem ponownie system.
zmieniałem wpisy w etc/resolv.conf hosts i /network/interfaces.
To jest linuksowe forum, może ktoś orientuje się w Windowsach i mnie oświeci?
Dając polecenie nslookup z serwera Windows i stacji Windows jest coś takiego:
Serwer Windows jest serwerem Activ Directory, DHCP i DNS, WINS.
Na stacjach wskazuje domyślnie DNS na bramę.
[ Dodano: 2008-10-27, 21:03 ]
Udało mi się przez dodanie prefiksu do DNS uzyskać ping nazwa_hostów z Ubuntu na inne hosty nie działają tylko pingi z hostów na Ubuntu nazwa_ubuntu.
Czy ktoś miał już taki problem? Jak próbuje dodać stacje do domeny Samba na ubuntu mam komunikat nie odnaleziono domeny, czego się można było spodziewać.
Zainstalowałem windbind i zmieniłem wpis hosts: files dns wins. Probówałem jeszcze kilka innych wpisów znalezionych w internecie, za każdym razem uruchamiałem ponownie system.
zmieniałem wpisy w etc/resolv.conf hosts i /network/interfaces.
To jest linuksowe forum, może ktoś orientuje się w Windowsach i mnie oświeci?
Dając polecenie nslookup z serwera Windows i stacji Windows jest coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
nslookup
****Can't find serwe name for address ip_serwera_DNS: Non-existent domain:
Na stacjach wskazuje domyślnie DNS na bramę.
[ Dodano: 2008-10-27, 21:03 ]
Udało mi się przez dodanie prefiksu do DNS uzyskać ping nazwa_hostów z Ubuntu na inne hosty nie działają tylko pingi z hostów na Ubuntu nazwa_ubuntu.
Czy ktoś miał już taki problem? Jak próbuje dodać stacje do domeny Samba na ubuntu mam komunikat nie odnaleziono domeny, czego się można było spodziewać.