Problem jest w tym, że gdm3 zainstalowane ale nie startuje. Mam kdm, gdm3, kde i gnome ale w sumie nie potrzebuje kde a gnome nie wstaje, chcę gnome3 a wstaje tylko we flashabcku. Nie wiem jak to wyczyścić żeby na nowo postawić samego gnoma.
Doinstalowałem gnome-control-center, zmienił się ekran logowania. Również zmieniła się grafika przy użyciu klawiszy funkcyjnych na taką jaką miałem czyli od gdm3.
Jednak przy logowaniu gdy chce wybrać sesję to jest "Tradycyjne środowisko Gnome" a domyślnie startuje gnoma w wersji flashback.
/etc/init.d/kdm stop - pomyślnie
/etc/init.d/gdm3 start - failed
więc spróbowałem tak
/etc/init.d/gdm3 stop - pomyślnie
/etc/init.d/gdm3 start - też pomyślnie ale nadal gnome tylko w wersji flashback i w dodatku z tymi błędami
Odnośnie Twojego pytania Rafał to wcześniej domyślnie startowało KDE, gnoma uruchamiałem poprzez wybór środowiska przy ekranie logowania. Przy instalowaniu pakietu gnome-control-center zapytano mnie co ma być domyślne, do wyboru było kdm i gdm3 więc wybrałem gdm3.
Dodam jeszcze, że nie działa poprawnie ten gnome nawet w wersji flashback, gdy chce rozwinąć programy to ta lista zostaje wyświetlana ale niezdatna do użycia. Na KDE prawie wszystko działa poprawnie.
Wstaje domyślnie gnome ale w wersji flashback. Tak jakby w ogóle nie działał gdm3.
Jak zatrzymam gdm3 i ponownie uruchomię poprzez /etc/init.d/gdm3 start to pokazuje sukces ale nic się nie dzieje. Na powłokach też nic się nie uruchamia.
invoke-rc.d gdm3 start
Najpierw fail, ponieważ teoretycznie gdm3 był uruchomiony więc go zatrzymałem, po wpisaniu komendy nie zauważyłem nic innego niż po wpisaniu /etc/init... mignął parę razy ekran, gdm3 niby wystartował a na powłokach nadal nic. Na powłoce, w której powinien być pulpit/ekran logowania widnieje czarny ekran z migającą "deską" u góry w lewej stronie ekranu.
Może spróbować usunąć KDE? Chociaż nie wiem czy chciałbym bo teraz przynajmniej mogę sprawnie korzystać z urządzenia poprzez właśnie KDE.