Framebuffer - czyli jak w

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

fnmirk pisze:Z opcją ,,vga=normal'' jak i całkowicie bez niej logo będzie wyświetlane o ile są odpowiednie opcje ustawione w konfigu jądra przed kompilacją.
Skoro tak mówisz to może i tak jest, widocznie nie mam wszystkiego poustawianego w konfigu kernela, bo u mnie logo (dokładnie dwa pingwiny) wyswietlają się tylko gdy uruchamiam kernel z parametrem vga
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

fnmirk, jesteś wielki. :mrgreen:
Wstawiłam te cztery linijki które mi podałeś do configu, skompilowałam (ten co mam kernel 2.6.26) i dwa pingwiny w końcu są. :-D
Zainstalowałam od nowa ten pakiet ,,linux-patch-debianlogo'', ale niestety nie podmieniło pingwinów na logo Debiana, no ale już trudno niech są pingwiny. ;-)

Podmieniłam plik init-functions na ten z Knoppix'a, system normalnie wystartował z pingwinami, ale bez kolorów za co miał odpowiadać niby ten plik. Wpisanie "vga=791" do menu.lst w grubie też nie pomogło.
To chyba jakiś inny, ale który? Może ktoś wie co odpowiada za kolorowy tekst przy starcie systemu w terminalu?
Taki jak w Knoppix'ie.

Obrazek
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

fnmirk pisze:framebuffer, jak już napisałem, nie jest potrzebny do wyświetlania tego [z kontekstu wynika że chodzi o logo] obrazka
¦miem się nie zgodzić.

Kod: Zaznacz cały

Symbol: LOGO [=n]                                                       
Prompt: Bootup logo 
Defined at drivers/video/logo/Kconfig:5 
Depends on: HAS_IOMEM && ([b]FB[/b] || SGI_NEWPORT_CONSOLE)                  
 -> Graphics support 
Bufor ramki musi być. To, że kernelowi przekażesz parametr ,,vga=normal'' nie znaczy, że framebuffer jest niewykorzystany.
Katiusha pisze:Zainstalowałam od nowa ten pakiet ,,linux-patch-debianlogo'', ale niestety nie podmieniło pingwinów na logo Debiana, no ale już trudno niech są pingwiny.
£aty nakłada się przed kompilacją. W

file:///usr/src/linux/drivers/video/logo
są pliki ppm, których podmienienie skutkuje zmianą loga. Testowane na zwierzętach.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Szukając cały dzień dowiedziałam się w końcu z tego pdfa sieciowego od jakiego pliku zależą w Knoppiksie kolorowe komunikaty startowe w terminalu.
Plik zwie się "linuxrc" i aby go znaleźć musiałam szukać Knoppiksa v 3.2 z 2003 roku lub starszego o co wcale nie tak łatwo, bo w archiwach nie ma starszych wersji niż 3.6 z 2004 roku. Powód jest prosty, w nowszych nie ma pliku "boot.img" z którego trzeba wydobyć "linuksrc".
Znalazłam w końcu jakąś Hiszpańską wersje v 3.2.

Teraz pytanie, gdzie w Debianie znajduje się ten plik lub podobny, który odpowiada "linuxrc" w Knoopiksie?

Szukajka systemowa nic nie znalazła. Rozebrałam nawet na części plik "initrd.img" podejrzewając, że może być ukryty w nim tak jak w Knoppiksie w "boot.img". I nic...
Ale skoro w nowszych wersjach Knoppiksa są kolory mimo, że tego pliku już nie ma to coś innego też musi "robić" za ten plik. Tylko gdzie i co?

Edit: W nowszych wersjach Knoppiksa plik "linuxrc" znajduje się w "minirc.img". Teraz dopiero znalazłam.

Plik "linuxrc" w załączniku, zobaczcie do niego, może ktoś natknął się na niego lub podobny w Debianie?
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Dziękuję winnetou :-D
Podmieniłam na moment plik "init-functions" aby zobaczyć co i jak, i tak na "żywca" się nie da, bo połowa rzeczy się nie odpala przy starcie tzn np myszka, net itp i pozostaje tylko terminal i podmiana z powrotem na stary.
Ale to już coś! W prawdzie nie jest tak kolorowo jak w Knoppiksie, ale już lepiej. Jutro z tym powalczę i spróbuje ustawić tak jak ma być i chcę.
A na razie te paskudne białe komunikaty zasłoniłam sobie wielkim pingwinem z paskiem postępu ładowania systemu z pakietu "splashy".

PS. Jakby ktoś wiedział co z tym "linuxrc" w Debianie, to chętnie się dalej dowiem.

Edit:

Po dwóch dniach walki i szukania w internecie znalazłam jak zmienić kolory w terminalu. Trzeba podmienić dwa pliki:

/etc/lsb-base-logging.sh
/lib/lsb/init-functions
na te z załączników.
Tylko, że napisy są na niebiesko, a chciałam aby były zielone i nie wiem jak to zrobić. Próbowałam zamieniać w tych plikach "GREEN" z "BLUE". Potem z "CYAN" i "SEABLUE". Figa dalej drukuje w terminalu na niebiesko. Po prostu te skrypty to dla mnie ciemna magia.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mam zrobić aby zmienić na zielony?
Ewentualnie na czym to polega?

PS. Próbowałam zrobić zrzut z terminala "fbgrab", ale zrzucało mi tylko rozmazaną tapetę. Nie wiem jakiej użyć składni, aby zrzucić obrazek png z napisów startowych.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Katiusha pisze:Próbowałam zrobić zrzut z terminala "fbgrab", ale zrzucało mi tylko rozmazaną tapetę. Nie wiem jakiej użyć składni, aby zrzucić obrazek png z napisów startowych.
To jedynie można tylko na maszynie wirtualnej lub statyw i aparat fotograficzny (gorsza jakość).
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

winnetou pisze:wymaga tylko rekompilacji jajka :)
A dzięki przyda się, ale to już może w przyszłości, bo nie chce mi się znowu kompilować kernelka. :mrgreen:

Teraz mnie ciekawi jak zmienić te kolorki z niebieskiego na zielony, tylko że nikt nie chce się "pochwalić" swoją wiedzą na ten temat. ;)
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Katiusha w tych plikach masz definicje kolorów np.

BLUE=`$TPUT setaf 4`
zmienna $TPUT wskazuje na program tput, który robi te bajery z kolorami. Liczba 4 definiuje kolor niebieski. Kolor zielony to 2.
Słowa kluczowego BLUE nie musisz zmieniać, ale lepiej zmienić by było przejrzyście.
ODPOWIEDZ