Debian Lenny jest już wersj

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Problem z Xorgiem, może się pojawić jedynie z ustawieniem klawiatury PL. Teraz całym hotplugiem będzie zarządzać Evdev. Link

Często zaglądam do experimental i patrzę co chce mi się uaktualnić, stąd wiem ;)

Oczywiście jak ktos ma więcej paczek to może napotkać jeszcze inne problemy, ale to wszystko dotyczyć będzie Sida, bo raczej nie będą wrzucac paczek, z którymi są problemy, do testinga.

Ja, nowego Xorga w Sidzie, spodziewam się dopiero gdy wyjdzie xserver 1.6. Więc na razie problemem może być jedynie nowy Gnome (choć, skoro Ubuntowcy z niego korzystają, to powinien być już wystaczająco stabilny) i nowe KDE (dla tych co za szybko klikaja w apt i nie przeczytają, że im prawie całe srodowisko wywala ;) )

Edit:

Juz się zaczyna wrzucanie "nowości" do Sida.

Przy następnym uaktualnieniu repozytoriów, będzie np. nowy GIMP.

Link
PhockouS

Post autor: PhockouS »

No to pobiera pakiety w Sidzie, zaczęło się ;-)
The following packages will be upgraded:
hal-info libpurple-bin libsmbclient libtheora0 libwbclient0 p7zip-full
pidgin-data samba-common smbclient tzdata
Póki co u mnie tyle :)
agavoides
Beginner

Post autor: agavoides »

Witam.
Właśnie zakończyłem pobieranie Debiana 5 stable, chciałbym teraz sprawdzić czy wszystko się ładnie zapisało.
Chciałbym sprawdzić sumy kontrolne i tu niespodzianka widzę tam wpisy:
  • MD5 sums
    MD5 sums. sign
    SHAl sums
i dalej zupełnie nie mam pojęcia jaka jest do mojej płytki.
Pobrałem pierwszą DVD z tego miejsca:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.0/i386/iso-dvd/
może mnie ktoś oświecić.
Dziękuję za pomoc.
Jurek
odpowiedź już mam dzięki Koledze z forum za odpowiedź
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Lenny jest już Stable!
No właśnie drodzy moderatorzy. Wypadałoby zatem zaktualizować informację w sources.list - wpisy.
iria pisze:Jedyna większa i może groźna zmiana to nowy Xorg i kde4. Kde3 znika z Sida na dniach
A to ciekawe. Do niedawna jeszcze ponoć nie wszystkie aplikacje jeszcze bezproblemowo współpracowały z KDE4?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Akkon pisze:
Lenny jest już Stable!
No właśnie drodzy moderatorzy. Wypadałoby zatem zaktualizować informację w sources.list - wpisy.
Spokojnie. Są w trakcie sprawdzania.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Akkon o jakich aplikacjach mówisz?

To na potwierdzenie moich słów. Link
Akkon
Junior Member

iria pisze:Akkon o jakich aplikacjach mówisz?
Np. k3b podobno nie współdziałało dobrze z KDE4. Gdzieś o tym, jakiś czas temu, czytałem u nas na forum.
Zresztą uważam, że KDE3 powinno zostać dając możliwość wyboru.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Używałem K3b w Kde4 i nie przypominam sobie problemów. Jeśli nawet to jest to gałąź niestabilna, więc niby czego oczekujesz? Dodatkowo Kde4 trzymało swoja konfiguracje w .kde4, a po instalacji programów z Kde3, tworzyło też konfiguracje w .kde. Właśnie to mogło byc zródłem problemów. Z tego co wiem, po wejsciu Kde4 do Sida, ma się to zmienić, i ma byc trzymana konfiguracja wyłącznie w .kde.

To co uważasz jest mało ważne, ponieważ nie ma deweloperów chcących się opiekować poprzednią wesją. Jest wolny wybór - możesz zostac przy Lennym.
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Troszkę dzisiaj dużo tego ;-)
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
libdjvulibre-text{a}
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
djvulibre-desktop{u}
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
alien aptitude ark aspell-pl autotools-dev avahi-daemon avahi-utils cdrdao cpio cpp-4.3 debhelper debianutils dialog dictionaries-common dvd+rw-tools file
g++-4.3 gcc-4.3 gcc-4.3-base gettext gettext-base ghostscript ghostscript-x gs-common gsfonts hal-info ipolish kcalc kdemultimedia-kio-plugins kmix
kregexpeditor laptop-detect lib32gcc1 lib32stdc++6 libarts1-akode libarts1c2a libartsc0 libavahi-client3 libavahi-common-data libavahi-common3
libavahi-compat-libdnssd1 libavahi-core5 libavahi-glib1 libavahi-qt3-1 libcaca0 libcompress-raw-zlib-perl libcompress-zlib-perl libcucul0 libcurses-perl
libcurses-ui-perl libdaemon0 libdb4.4 libdb4.6 libdjvulibre21 libept0 libgcc1 libgcrypt11 libgdbm3 libgii1 libgii1-target-x libglade2-0 libgnome2-0
libgnome2-common libgomp1 libgpod3-nogtk libgs8 libgsf-1-114 libgsf-1-common libidn11 libio-compress-base-perl libio-compress-zlib-perl libjack0 libkcddb1
libkeyutils1 libkrb53 libmagic1 libmagick10 libmail-sendmail-perl libmailtools-perl libmodplug0c2 libmpfr1ldbl libnss3-1d liborbit2 libqt4-assistant
libqt4-dbus libqt4-designer libqt4-dev libqt4-help libqt4-network libqt4-opengl libqt4-opengl-dev libqt4-qt3support libqt4-script libqt4-sql
libqt4-sql-mysql libqt4-svg libqt4-test libqt4-webkit libqt4-xml libqt4-xmlpatterns libqtcore4 libqtgui4 librsvg2-2 librsvg2-common libsensors4 libstdc++6
libstdc++6-4.3-dev libtasn1-3 liburi-perl libvlc0 lm-sensors logrotate manpages mawk myspell-pl nspluginwrapper python-support qt4-designer qt4-doc
qt4-qmake qt4-qtconfig sed superkaramba traceroute tzdata vbetool vlc vlc-nox wpolish x-ttcidfont-conf x11proto-input-dev xkb-data
Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane:
aptitude-doc-cs aptitude-doc-en aptitude-doc-fi aptitude-doc-fr aptitude-doc-ja bsd-mailx heirloom-mailx libparse-debianchangelog-perl mailutils mailx
132 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 144MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 787kB.
Akkon
Junior Member

iria pisze:jeśli nawet to jest to gałąź niestabilna, więc niby czego oczekujesz?
Ja niczego nie oczekuję. Coś mi się o uszy obiło i byłem ciekawy czy to prawda.
Używałem K3b w Kde4 i nie przypominam sobie problemów
Ale z innymi rzeczami problemy jakieś jednak miałeś, a przynajmniej tak wynika z tego co pisałeś jeszcze całkiem niedawno:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Jest wolny wybór - możesz zostac przy Lennym.
Cóż za oryginalna myśl, wypada pogratulować przenikliwości ;P
ODPOWIEDZ