Ja używam aptitude i apt-get'a, dlaczego ? Ponieważ jeszcze na ubuntu instalowałem sobie sporą część KDE, żeby sobie pokompilować QT4 i używać Kdevelopa. A teraz spróbuj to graficznym ustrojstwem usunąć, na 99,9% coś zostanie. Apt-get autoremove też nie pomaga, druga sprawa jest szybciej pod konsolą np. gimp i blender
alias atri='sudo aptitude reinstall'
alias ati='sudo aptitude install'
alias atr='sudo aptitude remove'
alias atp='sudo aptitude purge'
alias agi='sudo apt-get install'
alias ats='aptitude search'
alias agr='sudo apt-get remove'
alias agp='sudo apt-get purge'
alias agc='sudo apt-get clean'
alias upd='sudo aptitude update'
alias upg='sudo aptitude upgrade'
alias up='sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade'
alias src='sudo kate /etc/apt/sources.list'
alias xorg='sudo kate /etc/X11/xorg.conf'
alias xorg2='sudo nano /etc/X11/xorg.conf'
alias s='sudo'
alias sk='sudo kate'
alias gpg='sudo ~/gpg.sh'
alias 7zx='~/7zx.sh'
alias 7zx2='~/7zx2.sh'
alias 7ze='~/7ze.sh'
alias 7ze2='~/7ze2.sh'
alias 7zt='~/7zt.sh'
alias sdi='sudo dpkg -i'
alias cathis='cat "/home/skynet/.bash_history" | grep'
damianskulski pisze:UWAGA: Następujące pakiety nie mogą zostać zweryfikowane!
Nie wiem, czy akurat w KPackage, ale taki tekst w innych instalatorach pojawia się w przypadku, gdy nie masz wprowadzonych kluczy gpg. W większości instalatorów, daje się to obejść poprzez zignorowanie, ale może - jeśli to o to chodzi - KPackage jest mądrzejszy. Rozwiązaniem byłoby zainstalowanie kluczy gpg do wszystkich repozytoriów, które masz w systemie. Jak dasz apt-get/aptitude update, wówczas pojawi się na końcu listingu te repozytoria, do których nie masz kluczy w systemie.
UWAGA: Następujące pakiety nie mogą zostać zweryfikowane!
Wystarczy wpierw odznaczyć opcję "Zakładaj odpowiedz "tak"", przy każdej instalacji. Nie wiem po co ona tam jest, skoro nie działa Jeśli tak zrobisz to zapyta Cie tak samo jak w aptcie czy pobrać pakiety bez weryfikacji.
Oczywiście, tak jak wspomniał pavbaranov, przyczyną jest brak kluczy do repo.