[+] Debian 7.1, źle dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Andrzej70
Beginner

Post autor: Andrzej70 »

Yampress gdybyś dostawał piwo za każdym razem jak pomożesz, to byś mógł założyć browar :) Oczywiście pomogło, a dokładnie tego libcarl3 po prostu na siłę wrzuciło i wszystko wtedy się ustawiło jak trzeba i piszę już z chrome. Pozostaje już chyba tylko wywalić Iceweasel. Może to usunie problem z zawieszaniem się X'ów, który od momentu instalacji wciąż występuje - rzadko ale niestety. Już nawet przez to podałem żonie hasło do root'a, żeby mogła sama zrestartować X'y. Strach pomyśleć co kiedyś zastanę...
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Nie zwracam na to uwagi już. Na nadmiar czynnika/bodzca się obojętnieje ( wszystko w nadmiarze się nudzi...)
Mam wiedzę, to czemu nie "użyczyć" jej innym. Jestem zadowolony , że pomogę. Podobno jak pomagasz to energia wraca ;)
Przy tym przypominam sobie / ucze się czegoś dodatkowego.
Andrzej70
Beginner

Łatwo powiedzieć "wywalić Iceweasel" ale trudniej zrobić.

Kod: Zaznacz cały

# aptitude remove iceweaselNastępujące pakiety zostaną USUNIĘTE:        
  iceweasel 
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 10,6 MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
 iceweasel-l10n-pl : Wymaga: iceweasel (>= 17.0.10esr-1~deb7u1) ale nie ma być instalowany.
                     Wymaga: iceweasel (< 17.0.10esr-1~deb7u1.1~) ale nie ma być instalowany.
 xul-ext-adblock-plus : Wymaga: iceweasel (>= 8.0) ale nie ma być instalowany. lub
                                icedove (>= 8.0) ale nie ma być instalowany. lub
                                iceape (>= 2.5) ale nie ma być instalowany.
 gnome-core : Wymaga: iceweasel (>= 10) ale nie ma być instalowany.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Usunięcie następujących pakietów:                                          
1)     gnome                                                                    
2)     gnome-core                                                               
3)     iceweasel-l10n-pl                                                        
4)     task-gnome-desktop                                                       
5)     xul-ext-adblock-plus                                                     

Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:                     
6)     task-desktop poleca task-gnome-desktop | task-kde-desktop | task-lxde-des
7)     task-gnome-desktop poleca gnome                                          
8)     task-gnome-desktop poleca iceweasel                                      
9)     task-polish-desktop poleca iceweasel-l10n-pl                             

Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] q
No i nie wiem co z tym zrobić, bo mam zainstalowanego chrome, a co jakiś czas np. jak wyświetlam pomoc z programu jakiegoś to otwiera ją w Iceweasel. Dzisiaj instalowałem firestarter to po otwarciu pomocy zainstalowało w Iceweasel addblocka bez pytania.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

n

i czekasz aż coś sensownego aptitude zaproponuje (za każdym razem gdy nie chcesz danego rozwiązania pykasz "n", a godzisz się tylko wtedy kiedy zaproponuje coś jak należy.)
Andrzej70
Beginner

Czekam na podpowiedź czy mam zaakceptować to rozwiązanie. Bo rozumiem, że jak wcisnę "Y" to usunie pakiety związane z gnome czyli 1, 2 i 4, to czy jeszcze mi się gnome uruchomi?.
Poza tym pozostawi pakiety 6-9 i tam już w ogóle nie wiem czy spyta, który zostawić, bo np. opcja 6, zawiera 3 pakiety i skąd mam wiedzieć który zostawi? Pytam bo nie chcę zaakceptować bez wiedzy co się stanie. A inne rozwiązania są jeszcze bardziej niezrozumiałe... i za każdym razem chce usuwać jakiś pakiet zawierający w nazwie słowo "gnome".
Chcę żeby zostało gnome a usunęło Iceweasel. W ostateczności wybiorę to usunięcie gnome i najwyżej jak się gnome rozsypie, to zainstaluję je ponownie.?

Fajnie by było gdyby ktoś napisał, że 1,2 i 4 można spokojnie usunąć bo to są "metapakiety" :) Podobne komentarze znalazłem na stronach nie związanych z debianem, więc jestem ostrożny. Jeszcze spróbuję znaleźć opisy tych pakietów - może gdzieś jest napisane czy można je usuwać.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Masz wciskać "n" i czytać aż aptitude zaproponuje coś sensownego i wtedy się zgodzić i nacisnąć "y"
Andrzej70
Beginner

Po 10 minutach wciskania 'n' Enter poddałem się. Każda propozycja usuwa te 3 pakiety gnome...
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Generalnie to są metapakiety i możesz je usunąć. :) Aczkolwiek bez tych metapakietów będziesz miał mnóstwo innych pakietów przeznaczonych do usunięcia, ponieważ nic ich nie będzie trzymać w zależnościach. Można uniknąć usunięcia tych innych pakietów oznaczając je jako zainstalowane ręcznie (nie ma potrzeby wszystkich, tylko te główne), np. via:

Kod: Zaznacz cały

aptitude unmarkauto pakiet1 pakiet2 itd.
Alternatywnie można za pakiet iceweasel podłożyć pusty pakiet: http://dug.net.pl/tekst/154/equivs___tw ... _pakietow/

PS Po potwierdzeniu na etapie który wkleiłeś dopiero pokaże dokładnie co jest do usunięcia (zapyta jeszcze o potwierdzenie, ale możesz też przeprowadzić symulację dodając -s do polecenia).
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Po co usuwać iceweasel? Zainstalować firefoxa i z niego tylko korzystać a iceweasel niech sobie siedzi w systemie...
entries/151-Firefox-6-w-Squeeze-lub-inn ... C4%99ziach

ArnVaker też pomyślałem aby zanaczyć te pakiety jako zainstalowane ręcznie... ;)
Andrzej70
Beginner

Dobra widzę, że to jest zbyt skomplikowane, więc sobie odpuszczam.
Dzięki za pomoc.
Skupie się teraz na problemach ze sprzętem, a później w jakiejś wolnej chwili spróbuję to rozgryźć.
ODPOWIEDZ