[+] Debian 7.1, źle dzia
Yampress gdybyś dostawał piwo za każdym razem jak pomożesz, to byś mógł założyć browar
Oczywiście pomogło, a dokładnie tego libcarl3 po prostu na siłę wrzuciło i wszystko wtedy się ustawiło jak trzeba i piszę już z chrome. Pozostaje już chyba tylko wywalić Iceweasel. Może to usunie problem z zawieszaniem się X'ów, który od momentu instalacji wciąż występuje - rzadko ale niestety. Już nawet przez to podałem żonie hasło do root'a, żeby mogła sama zrestartować X'y. Strach pomyśleć co kiedyś zastanę...

Łatwo powiedzieć "wywalić Iceweasel" ale trudniej zrobić.
No i nie wiem co z tym zrobić, bo mam zainstalowanego chrome, a co jakiś czas np. jak wyświetlam pomoc z programu jakiegoś to otwiera ją w Iceweasel. Dzisiaj instalowałem firestarter to po otwarciu pomocy zainstalowało w Iceweasel addblocka bez pytania.
Kod: Zaznacz cały
# aptitude remove iceweaselNastępujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
iceweasel
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 10,6 MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
iceweasel-l10n-pl : Wymaga: iceweasel (>= 17.0.10esr-1~deb7u1) ale nie ma być instalowany.
Wymaga: iceweasel (< 17.0.10esr-1~deb7u1.1~) ale nie ma być instalowany.
xul-ext-adblock-plus : Wymaga: iceweasel (>= 8.0) ale nie ma być instalowany. lub
icedove (>= 8.0) ale nie ma być instalowany. lub
iceape (>= 2.5) ale nie ma być instalowany.
gnome-core : Wymaga: iceweasel (>= 10) ale nie ma być instalowany.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Usunięcie następujących pakietów:
1) gnome
2) gnome-core
3) iceweasel-l10n-pl
4) task-gnome-desktop
5) xul-ext-adblock-plus
Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:
6) task-desktop poleca task-gnome-desktop | task-kde-desktop | task-lxde-des
7) task-gnome-desktop poleca gnome
8) task-gnome-desktop poleca iceweasel
9) task-polish-desktop poleca iceweasel-l10n-pl
Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] q
Czekam na podpowiedź czy mam zaakceptować to rozwiązanie. Bo rozumiem, że jak wcisnę "Y" to usunie pakiety związane z gnome czyli 1, 2 i 4, to czy jeszcze mi się gnome uruchomi?.
Poza tym pozostawi pakiety 6-9 i tam już w ogóle nie wiem czy spyta, który zostawić, bo np. opcja 6, zawiera 3 pakiety i skąd mam wiedzieć który zostawi? Pytam bo nie chcę zaakceptować bez wiedzy co się stanie. A inne rozwiązania są jeszcze bardziej niezrozumiałe... i za każdym razem chce usuwać jakiś pakiet zawierający w nazwie słowo "gnome".
Chcę żeby zostało gnome a usunęło Iceweasel. W ostateczności wybiorę to usunięcie gnome i najwyżej jak się gnome rozsypie, to zainstaluję je ponownie.?
Fajnie by było gdyby ktoś napisał, że 1,2 i 4 można spokojnie usunąć bo to są "metapakiety"
Podobne komentarze znalazłem na stronach nie związanych z debianem, więc jestem ostrożny. Jeszcze spróbuję znaleźć opisy tych pakietów - może gdzieś jest napisane czy można je usuwać.
Poza tym pozostawi pakiety 6-9 i tam już w ogóle nie wiem czy spyta, który zostawić, bo np. opcja 6, zawiera 3 pakiety i skąd mam wiedzieć który zostawi? Pytam bo nie chcę zaakceptować bez wiedzy co się stanie. A inne rozwiązania są jeszcze bardziej niezrozumiałe... i za każdym razem chce usuwać jakiś pakiet zawierający w nazwie słowo "gnome".
Chcę żeby zostało gnome a usunęło Iceweasel. W ostateczności wybiorę to usunięcie gnome i najwyżej jak się gnome rozsypie, to zainstaluję je ponownie.?
Fajnie by było gdyby ktoś napisał, że 1,2 i 4 można spokojnie usunąć bo to są "metapakiety"

Generalnie to są metapakiety i możesz je usunąć.
Aczkolwiek bez tych metapakietów będziesz miał mnóstwo innych pakietów przeznaczonych do usunięcia, ponieważ nic ich nie będzie trzymać w zależnościach. Można uniknąć usunięcia tych innych pakietów oznaczając je jako zainstalowane ręcznie (nie ma potrzeby wszystkich, tylko te główne), np. via:
Alternatywnie można za pakiet iceweasel podłożyć pusty pakiet: http://dug.net.pl/tekst/154/equivs___tw ... _pakietow/
PS Po potwierdzeniu na etapie który wkleiłeś dopiero pokaże dokładnie co jest do usunięcia (zapyta jeszcze o potwierdzenie, ale możesz też przeprowadzić symulację dodając -s do polecenia).

Kod: Zaznacz cały
aptitude unmarkauto pakiet1 pakiet2 itd.
PS Po potwierdzeniu na etapie który wkleiłeś dopiero pokaże dokładnie co jest do usunięcia (zapyta jeszcze o potwierdzenie, ale możesz też przeprowadzić symulację dodając -s do polecenia).
Po co usuwać iceweasel? Zainstalować firefoxa i z niego tylko korzystać a iceweasel niech sobie siedzi w systemie...
entries/151-Firefox-6-w-Squeeze-lub-inn ... C4%99ziach
ArnVaker też pomyślałem aby zanaczyć te pakiety jako zainstalowane ręcznie...
entries/151-Firefox-6-w-Squeeze-lub-inn ... C4%99ziach
ArnVaker też pomyślałem aby zanaczyć te pakiety jako zainstalowane ręcznie...