Instalacja sterowników nvidii przez skrypt sgfxi - b

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Masz możliwość podpięcia myszki ps2 i sprawdzenia jak to działa?
Awatar użytkownika
Ridd

Post autor: Ridd »

Myszka podpięta pod ps2 też nie działa...
fnmirk
Senior Member

Samo podpięcie nie wystarczy. Jeżeli możesz, sprawdź to dla klawiatury i myszy podpiętej pod ps2, zmieniając ustawienia w /etc/X11/xorg.conf, tak jak proponowałem wcześniej?
Awatar użytkownika
Ridd

Post autor: Ridd »

To jak wcześniej proponowałeś klawiaturze nie pomogło, więc raczej wątpie, że pomoże myszce, poza tym, chce działać na swoiej myszce na USB, nie na tej ps2
fnmirk
Senior Member

Ridd, ale jesteś, dalej nie napiszę... Chcesz zlokalizować i rozwiązać problem? Przecież u mnie ta sytuacja nie występuje i nie mogę jej wymusić na żadnym komputerze. Gdyby znał odpowiedzieć to napisałbym o tym. Podpięcie i sprawdzenie urządzeń ps2 ma ułatwić zlokalizowanie przyczyny. Mogę w tym momencie się wycofać ze stwierdzeniem - radź sobie sam - ale chyba nie na tym to polega?

Podepnij urządzenia ps2 i spróbuj uzyskać zamierzone działanie ustawień w /etc/X11/xorg.conf. Klawiatura i mysz ps2 posiada lepsze i dłuższe wsparcie w systemie. Jak będzie działać ps2 zajmiemy się uruchomieniem usb.

Nie opieraj swoich stwierdzeń na domysłach tylko sprawdzaj, czy działa to praktycznie.

Dodano:

Właściwie to macie podobne kłopoty:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=16510

Spróbujcie razem coś działać.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

A działa ci w końcu rozdzielczość którą chciałeś uzyskać? Bo jeśli nie - to nie ma w ogóle sensu, nie działa rozdzielczość, przestała działać klawiatura i jak tak dalej będzie to przestanie działać monitor :-P Może usuń te sterowniki ręcznie a nie przez jakiś skrypt i sprawdź inną wersję albo z repozytorium.
Poza tym najłatwiej ustawić sobie monitor za pomocą ddcprobe i polecenia gtf, na crt kiedyś zawsze działało. I w tytule tematu jest błąd - nwidii - powinno chyba być inaczej.
fnmirk
Senior Member

raven18, problemem nie jest skrypt sgfxi.
raven18 pisze:ustawić sobie monitor za pomocą ddcprobe i polecenia gtf, na crt kiedyś zawsze działało.
Kiedyś działało, jak były dostępne wszystkie opcje ustawiane z poziomu pliku /etc/X11/xorg.conf?

Jeżeli już coś dodatkowego to dobrze, że przypomniałeś. Instalacja pakietów powinna przybliżyć rozwiązanie:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install ddccontrol ddccontrol-db
Feasuro

Post autor: Feasuro »

Raven, usunięcie sterowników chyba nic nie da... ja mam ten sam problem a nie używam karty Nvidii tylko ATI Radeon

[ Dodano: 2009-09-14, 20:09 ]
Zainstalowałem sobie ten ddccontrol. Ale jak go uruchamiam to mam tylko napis:

Brak monitorów obsługujących DDC/CI.
Karta graficzna może wymagać dodatkowych modułów kernela (i2c-dev, i framebuffer).
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Sprawdź pod

xresprobe
fnmirk
Senior Member

Feasuro, wykonaj restart komputera i spróbuj teraz wygenerować plik xorg.conf z pomocą:

X -configure
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=57888#57888
ODPOWIEDZ