Instalacja sterowników nvidii przez skrypt sgfxi - b
Ridd, ale jesteś, dalej nie napiszę... Chcesz zlokalizować i rozwiązać problem? Przecież u mnie ta sytuacja nie występuje i nie mogę jej wymusić na żadnym komputerze. Gdyby znał odpowiedzieć to napisałbym o tym. Podpięcie i sprawdzenie urządzeń ps2 ma ułatwić zlokalizowanie przyczyny. Mogę w tym momencie się wycofać ze stwierdzeniem - radź sobie sam - ale chyba nie na tym to polega?
Podepnij urządzenia ps2 i spróbuj uzyskać zamierzone działanie ustawień w /etc/X11/xorg.conf. Klawiatura i mysz ps2 posiada lepsze i dłuższe wsparcie w systemie. Jak będzie działać ps2 zajmiemy się uruchomieniem usb.
Nie opieraj swoich stwierdzeń na domysłach tylko sprawdzaj, czy działa to praktycznie.
Dodano:
Właściwie to macie podobne kłopoty:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=16510
Spróbujcie razem coś działać.
Podepnij urządzenia ps2 i spróbuj uzyskać zamierzone działanie ustawień w /etc/X11/xorg.conf. Klawiatura i mysz ps2 posiada lepsze i dłuższe wsparcie w systemie. Jak będzie działać ps2 zajmiemy się uruchomieniem usb.
Nie opieraj swoich stwierdzeń na domysłach tylko sprawdzaj, czy działa to praktycznie.
Dodano:
Właściwie to macie podobne kłopoty:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=16510
Spróbujcie razem coś działać.
A działa ci w końcu rozdzielczość którą chciałeś uzyskać? Bo jeśli nie - to nie ma w ogóle sensu, nie działa rozdzielczość, przestała działać klawiatura i jak tak dalej będzie to przestanie działać monitor :-P Może usuń te sterowniki ręcznie a nie przez jakiś skrypt i sprawdź inną wersję albo z repozytorium.
Poza tym najłatwiej ustawić sobie monitor za pomocą ddcprobe i polecenia gtf, na crt kiedyś zawsze działało. I w tytule tematu jest błąd - nwidii - powinno chyba być inaczej.
Poza tym najłatwiej ustawić sobie monitor za pomocą ddcprobe i polecenia gtf, na crt kiedyś zawsze działało. I w tytule tematu jest błąd - nwidii - powinno chyba być inaczej.
raven18, problemem nie jest skrypt sgfxi.
Jeżeli już coś dodatkowego to dobrze, że przypomniałeś. Instalacja pakietów powinna przybliżyć rozwiązanie:
Kiedyś działało, jak były dostępne wszystkie opcje ustawiane z poziomu pliku /etc/X11/xorg.conf?raven18 pisze:ustawić sobie monitor za pomocą ddcprobe i polecenia gtf, na crt kiedyś zawsze działało.
Jeżeli już coś dodatkowego to dobrze, że przypomniałeś. Instalacja pakietów powinna przybliżyć rozwiązanie:
Kod: Zaznacz cały
apt-get install ddccontrol ddccontrol-db
Raven, usunięcie sterowników chyba nic nie da... ja mam ten sam problem a nie używam karty Nvidii tylko ATI Radeon
[ Dodano: 2009-09-14, 20:09 ]
Zainstalowałem sobie ten ddccontrol. Ale jak go uruchamiam to mam tylko napis:
[ Dodano: 2009-09-14, 20:09 ]
Zainstalowałem sobie ten ddccontrol. Ale jak go uruchamiam to mam tylko napis:
Brak monitorów obsługujących DDC/CI.
Karta graficzna może wymagać dodatkowych modułów kernela (i2c-dev, i framebuffer).
Sprawdź pod
xresprobe
Feasuro, wykonaj restart komputera i spróbuj teraz wygenerować plik xorg.conf z pomocą:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=57888#57888
X -configure