Nie można uruchomi
Wpisałem to co Ty mi przedstawiłeś, powiodło się. Potem instalacja xservera z artykułu Kaki. Zainstalowało się lecz nie wyskoczyła konfiguracja, to myślę wpisze Wpisałem, lecz miałem ustawienia tylko dotyczące klawiatury. Potem dodałem sterownik ATI do xorg.conf. Myślę sobie może to wina środowiska. Zainstalowałem KDE i menadżer logowania, lecz nic nie dało. Co ja robię nie tak?
Sądzę, że reinstalacja systemu będzie najlepszym rozwiązaniem, chodź tego nie chcę. Poczekam na jakiś pomysł z Twojej strony.
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Sądzę, że reinstalacja systemu będzie najlepszym rozwiązaniem, chodź tego nie chcę. Poczekam na jakiś pomysł z Twojej strony.
vLeg3nd, przestań sklejać zdania i wyrazy. Tak jak nie przykładasz się do tego jak i co piszesz - podobnie wygląda konfiguracja Twojego systemu. Konfigurację przeprowadzasz niestarannie i dlatego nie działa.
Usuń sterowniki, które zainstalowałeś. Wykonaj:
Przeczytaj bardzo uważnie temat: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=11783
I spróbuj podanym tam sposobem zainstalować sterownik karty grafiki.
Pamiętaj:
Usuń sterowniki, które zainstalowałeś. Wykonaj:
I spróbuj podanym tam sposobem zainstalować sterownik karty grafiki.
Pamiętaj:
- Musisz być połączony z internetem.
Instalację sterowników przeprowadzasz w czystym trybie tekstowym jako root.
Czytałeś ten tekst? Inni mogą o tym pisać w nieskończoność. Link otrzymałeś do niego w tym temacie.vLeg3nd pisze:to mam możliwość skonfigurowania tylko klawiatury i myszki, nic poza tym.
Masz uzyskać czystą konfigurację zawartą w pliku /etc/X11/xorg.conf.
Pobrać wspomniany w odnośniku skrypt. Skrypt możesz pobrać ręcznie nawet korzystając z innego systemu operacyjnego. Umieścić go z odpowiednimi prawami w odpowiednim katalogu.
Przejść do czystego trybu tekstowego i będąc połączy z internetem wykonać wspomniany skrypt jako root, który zainstaluje i skonfiguruje sterownik karty graficznej.
Kuzyn ma identyczny problem, mianowicie zainstalował fglrx według tego opisu: http://wiki.cchtml.com/index.php/Debian ... tion_Guide i drobnego kombinowania z synapticiem.
Po przerobieniu binarki z ati na paczki *.deb nie dawało się ich zainstalować, ponieważ synaptic wykrył nowsze sterowniki, aktualizował je do tych wykrytych i w końcu wszystko zaczęło działać, uruchomił ponownie system jak to napisane było w tym opisie i czarny ekran. U mnie wszystko działa, a robiłem tak samo. I nie wiem już co mam robić żeby mu system wstał.
nie działają.
Zmiana fglrx na ati i zmiana rozdzielczości też nie.
X'y nie chcą startować. Z racji tej, że jestem świeżym użytkownikiem Debiana trochę metodą prub i błędów to prubuję rozwiązać dlatego w tej chwili instaluję kde na jego komputerze. Zobaczymy może coś to da.
I takie pytanko, czy jeśli nic to nie pomorze będę musiał usuwać i instalować ponownie xservery?
Ok jest tak, system wstał
kuzyn zainstalował kde i potem skorzystał z komendy
skonfigurował klawiaturę, bo o to go tylko pytało, i wszystko już działa, a więc możesz sprubować tej metody.
Aha wybrał gdm'a po instalacji kde jako domyślny display manager.
Po przerobieniu binarki z ati na paczki *.deb nie dawało się ich zainstalować, ponieważ synaptic wykrył nowsze sterowniki, aktualizował je do tych wykrytych i w końcu wszystko zaczęło działać, uruchomił ponownie system jak to napisane było w tym opisie i czarny ekran. U mnie wszystko działa, a robiłem tak samo. I nie wiem już co mam robić żeby mu system wstał.
X -configure
Zmiana fglrx na ati i zmiana rozdzielczości też nie.
X'y nie chcą startować. Z racji tej, że jestem świeżym użytkownikiem Debiana trochę metodą prub i błędów to prubuję rozwiązać dlatego w tej chwili instaluję kde na jego komputerze. Zobaczymy może coś to da.
I takie pytanko, czy jeśli nic to nie pomorze będę musiał usuwać i instalować ponownie xservery?
Ok jest tak, system wstał

Aha wybrał gdm'a po instalacji kde jako domyślny display manager.