¯eby nie zakładać nowego tematu dopisze sie do tego. Mam problem z instalacją Debianana Athlon XP 2000+. Wszystko jest dobrze do instalcji kernela, który nie chce się zainstalować. Na jaką architekturę mam pobrać instalator (próbowałem z i386).
pawel9191, jaką wersję Debiana chcesz zainstalować?
jeśli Sarge to daruj sobie go i ściągnij Etcha, a jeśli Etcha, to przybliż trochę problem, bo za mało informacji, np podaj jaki jest nr tego jaja co nie chce się zainstalować.
pawel9191 pisze:Na jaką architekturę mam pobrać instalator (próbowałem z i386).
Sumy kontrolne są OK, sprawdzałem także integralność płyty przez instalator i też było dobrze. Próbowałem najpierw zainstalować Sarge'a a teraz pobrałem tez wersję Etch. Zadna sie nie chce zainstalować. Po Konfigurowaniu klawiatury zaczyna się pobieranie i instalowanie jądra systemu. Instalator stoi na tym punkcie ok. 2 sekund a potem jest komunikat, że nie można zainstalować kernela w systemie docelowym. Plik: linux-image-2.6.486
Próbowałem także z innymi jądrami (są 4 do wyboru) i podczas instalacji każdego z nich wyskakuje ten sam komunikat.
System plików ext3 z księgowaniem (choć próbowałem również z ext2), na boot mam oddzielną partycję. Na jakiej partycji jest instalowany kernel? /boot czy głównej /? I jaki jest rozmiar kernela? (moze mam za małą partycję /boot po prostu)
Partycja boot była wystarczająca. Debiana zainstalowałem w końcu - na jednej partycji. Ciekawi mnie czemu nie chce się zainstalować na dwóch różnych (napewno są dobre)
pawel9191 pisze:Partycja boot była wystarczająca. Debiana zainstalowałem w końcu - na jednej partycji. Ciekawi mnie czemu nie chce się zainstalować na dwóch różnych (napewno są dobre)
nie wiem, może coś z systemem plików? albo było coś namieszane z partycjami (podstawowa/logiczna)
zresztą nieważne, ważne że działa