wszystko jest ok, fglrx zainstalowane , direct rendering Yes, Xorg.conf w porządku raczej, i gdy odpalam fusion-icon lub poprostu compiz --replace to mam coś takiego i compiz nie działą
blindman:/home/eryk# apt-get install module-assistant fglrx-driver fglrx-kernel-src
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
module-assistant jest już w najnowszej wersji.
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
fglrx-driver: Wymaga: xserver-xorg (>= 1:7.1.0)
E: Pakiety są błędne
Wiem, że muszę mieć xorga ≥ 7.1.0, ale nie wiem jak to zrobić. Próbowałem już na wiele sposobów, ale nie mogę osiągnąć zamierzonego efektu. Na pewno nie pomaga:
blindman:~# X -version
X Window System Version 1.3.0
Release Date: 19 April 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 1.3
Build Operating System: Linux Debian (xorg-server 2:1.3.0.0.dfsg-12lenny2)
Current Operating System: Linux blindman 2.6.22-3-k7 #1 SMP Sun Feb 10 21:04:14 UTC 2008 i686
Build Date: 19 January 2008
Before reporting problems, check [url]http://wiki.x.org[/url]
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Witam,
Mam problem z instalacją sterowników ATI do Radeona 9600PRO.
Po pobraniu wydaję polecenie:
./nazwapliku.run
Odpala się instalator, jednak jest problem, ponieważ jest on za duży i nie mieści się na ekranie. Nie da się go w pionie pomniejszyć (jedynie mogę zmienić szerokość). Wie ktoś w czym problem?
Lewy Alt + mysza zlap i przesun okno w gore, lub lewy Alt+F6 powinno dopasowac wysokosc do okna ekranu. (Zakladam, ze podobne skroty sa we wszystkich srodowiskach)
Dzięki, pierwszy sposób zadziałał. Jednak po instalacji tych sterowników miałem wszystko bardzo małe. Zmiana rozdzielczości nie pomagała, glxgears pokazywało około 200fps :/ Na każdym sterowniku (ati, radeon, fglrx) mam tak mało Próbowałem chyba wszystkiego z tego forum, ale jako że Debiana mam od wczoraj, to mogłem zrobić jakiś błąd. Mam wszystkie wymagane paczki. Jest to dla mnie ważne, bo muszę na zajęcia pisać programy w OpenGL,a przy 200fps po prostu się nie da tego odpalać (obraz przeskakuje co chwile zamiast być płynnym). Bardzo proszę o pomoc.
Do sprawdzenia w konsoli czy jest akceleracja.
Najlepiej usun te stery i sprobuj zainstalowac w pierwszej kolejnosci otwarte. A dopiero pozniej jak cos nie bedzie gralo to zamkniete sterowniki z repozytoriow. (wszystko na forum co i jak)
Ważne jest, żeby robić to najlepiej pod konsolą a nie pod X'ami. Mówię oczywiście o instalacji driverów. Przeczytaj >to< a dokładniej post napisany przeze mnie 2008-02-16 o 22:32.