Compiz Fusion - Jak zdoby

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

No ja radziłbym ci zainstalować sterownik NVIDIA w wersji 100.14.11 instalatorem. Być może będziesz potrzebował spatchowanego sterownika z tej strony. Poradnik instalacji jest tutaj.
GIGABYTE
Beginner

Post autor: GIGABYTE »

Kernela mam 2.6.18 więc chyba nie trzba tego patcha. Przeinstalowałem stery i compiz się włącza lecz nie ma pasków z krzyżykiem i minimalizacją nawet jak włącze emeralda.Nie mogę wybierać okien. Mam włączonego compiza myszka się rusza lecz jak kliknę na aplikację w pasku to nic się nie dzieje, jak włącze Alt+TAB to obraz się ściemnia i oddala.
MDobak

Post autor: MDobak »

Zauważyłem, że Apt-Get zamiast instalować compizconfig-settings-manager radzi zainstalować ccsm. Jeśli nie jest tak tylko u mnie, to można by zaktualizować opis :) . Zauważyłem też, że z Compiz-Fusuon mam czasami problemy z wyłączaniem sytemu i restartowaniem x'ów, zostaje wtedy tylko tapeta i nic sie niedzieje. Tylko ja mam taki problem czy to jest normalne?
GIGABYTE
Beginner

Post autor: GIGABYTE »

Ja już emeralda zrobiłem, a z compiz fusion to mi sie wydaje że coś jest nie tak. Jak włącze compiz poleceniem fusion-icon to przywiesza się conky(nie odświeża się) i ma taki jakby "spóźniony zapłon". Klikam na ikonkę kadu to ona po parenastu sekundach otwiera się w pasku lecz nie na wierzch.
Macius

Post autor: Macius »

A ja mam takie pytanie na nowym kernelu 2.6.22 kiedy dopisuje te 3 linijki na samym koncu to nie chce mi sie wlaczyc aiglx wyswietla mi blad w tych linijkach. Mam sterowniki ze strony nvidii ktos wie moze o co chodzi?
yantar
Member

Post autor: yantar »

Macius pisze:A ja mam takie pytanie na nowym kernelu 2.6.22 kiedy dopisuje te 3 linijki na samym koncu to nie chce mi sie wlaczyc aiglx wyswietla mi blad w tych linijkach. Mam sterowniki ze strony nvidii ktos wie moze o co chodzi?
Jak chcesz zeby ktos sie udzielil z pomoca, to napisz co wyrzuca. Bo tak z fusow to nikt nie wywrozy ;)
Macius

Post autor: Macius »

Powiedzialem error w lini 157 czyli tej ktora dodaje nic wiecej
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Niedawno zamieniłem mego Radka 9200 na GF7300. Compiz-fusion w obu przypadkach instalował się bezproblemu z tym że na radku miał słaba wydajność. W GF wydajność jest o wiele większa, ale mam inny problem. otóż po wpisaniu w konsoli "fusion-icon" compiz się odpala ale... na pasku zadań zamiast 4 pulpitów mam aż 16!!!! Jak to napawic\???
A tak przy okazji. Dąże do tego by mieć taki sam pasek jak w MAC-u (wiecie o co chdzi) i mam pytanko czy sam compiz-fusion starczy??? czy musze coś jeszcze doinstalowac?? Ale najpierw i tak muszę rozwiazać ten problem
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

Co do pulpitu to..

Kod: Zaznacz cały

System>>Preferencje>>Compiz Fusion Settings Manager>>General Options>>Desktop Size...
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Hmm no dobrze. Ale nie wiem czy to bug compiza czy ja coś mieszam. Otóż mam KDE i nie moge ustawić tak aby przy normalnej pracy (bez compiza) jak i przy pracy z kompizem miał zawsze 4 pulpity:/ Znaczy się przy pracy z compizem jest zawsze więcej pulpitów (przynajmniej 2 razy) Jeśli w Centrum sterowania ustawie 1 pulpit a w ustawieniach compiza 4. To przy pracy bez compiza mam 1 pulpit a z compizem 4 pulpity. Jeśli ustawię odwrotnie (w Centrum ster. ustawie 4 pulpity a w copizie 1 pulpit) to przy tym i przy tym mam tylko jeden pulpit. A po restarcie kompa w centrym sterowania samoistnie ustawia się na 1 pulpit:/
W sumie nie stanowi to tak dużego problemu, da się jakoś przyzwyczaić, ale jakby ktoś znał odp jak temu zaradzić byłbym wdzięczny.
Zablokowany