palin pisze:conf firewalla zależy jak bardzo chcesz mieć zabezpieczony komputer.
Chodzi o stację roboczą. (Jak zabezpieczyć serwer to jest powiedzmy dyskusja na osobny wątek). Chodzi o komputer bez sieci lokalnej, Celem jest zabezpieczenie go jak najbardziej się da bez ograniczania swobody korzystania z www (przeglądanie stron, pobieranie małych plików, oglądanie filmów flash i avi przez plugin mplayera), do tego poczta elektroniczna (z hasłem zapisanym w programie pocztowym) oraz protokół bittorent (i może też direct connect, sam nie korzystam, ale innym się na pewno przyda). Czyli można powiedzieć standard jeśli chodzi o korzystanie z internetu. Fajnie byłoby gdyby shorewall uruchamiany był automatycznie przy starcie KDE (nie wiem na razie jak zrobić, żeby Firestarter odpalał się automatycznie bez pytania o hasło administratora - trochę jest to uciążliwe).palin pisze:zależy do czego używasz komputera czy jest to stacja robocza czy serwer czy restrykcje mają być na internet a może na sieć lokalną.
Edit:
Doszukałem się wreszcie dobrego firewall-a opartego na iptables, który nie wymaga szczególnej wiedzy do skonfigurowania.
Jest to Guarddog i znakomicie się spisuje. Przede wszystkim nie obciąża systemu jak Firestarter i ma więcej opcji konfiguracyjnych.
Jego opis znaleźć można tutaj
Należy go uruchomić jako root, aby były dostępne wszystkie opcje.
Pozdrawiam