Panuje przekonanie o ,,złych systemach'' 64-bitowych wśród użytkowników systemów komercyjnych ponieważ nie posiadają 64-bitowych wersji programów. W wypadku otwartego oprogramowania powinno być w porządku

Ja jestem w takiej sytuacji od 5 lat! Początkowo używałem 64-bitowej Mandrivy, ale szybko się zniechęciłem, bo nie obsługiwała moje karty telewizyjnej. Do tego dochodziły problemy z flashem i itd. Obecnie rozważam zainstalowanie dystrybucji 64-bitowej jako podstawowego systemu. Rozumiem, że w tej chwili systemy te nie mają problemów ze sterownikami do popularnych urządzeń, obsługą dźwięku 5.1, wtyczkami do przeglądarek internetowych, kodekami multimedialnymi?Nie widzę żadnego powodu żeby używać 32-bitowego systemu na 64-bitowym procesorze
Czy mógłbyś napisać o jakie programy chodzi? Bo rozumiem, że nie o te najpopularniejsze czy niezbędne? Czy dużo kombinowania z programami niekompatybilnymi?Co prawda niektóre programy nie mają wersji 64-bitowych ale i tak da się je uruchomić - trzeba tylko wiedzieć jak.
Ja takowych nie doświadczyłem, a używam 64-bitów od początku właściwie (czyli jakieś 3 lata). Sterowniki do popularnych urządzeń są albo w kernelu albo producent udostępnia (jak nvidia - 64 bitowa wersja jest od zawsze). Jeżeli korzystasz ze sterowników zawartych w jądrze przecież masz dokładnie to samo niezależnie od architektury - jeżeli dźwięk 5.1 działa na 32-bitowym systemie to czemu nie nia działać na 64-bitowym?Rozumiem, że w tej chwili systemy te nie mają problemów ze sterownikami do popularnych urządzeń, obsługą dźwięku 5.1, wtyczkami do przeglądarek internetowych, kodekami multimedialnymi?
Firefox, Thunderbird, Adobe AIR (ipla działa na tym miedzy innymi), do niedawna Skype (teraz jest już paczka 64-bit na Ubuntu która działa tez w Debianie)Czy mógłbyś napisać o jakie programy chodzi?
W 99% procentach przypadków wystarczy doinstalować i skonfigurować 32-bitowe biblioteki. W ten sposób można bez problemu uruchomić 32-bitowego firefoxa czy thunderbirda ze strony mozilli na systemie 64-bitowym (mi to się udało bez większych problemów, ale i tak wole sobie skompilować kod na 64 bity), do Adobe Air producent podaje dokładną instrukcję które biblioteki 32-bitowe sa wymagane i jak je zainstalować. Ten 1% to rzeczy takie jak do niedawna brak wtyczki javy w wersji 64-bitowej i tego nie dało się obejść. Ale coś takiego zdarza się niezmiernie rzadko. Z moich doświadczeń wynika, że każdy program skompilowany na 32 bity da się uruchomić w systemie 64 bitowym (podobnie zresztą jak i w Windowsach).Czy dużo kombinowania z programami niekompatybilnymi?