[+] Samba - uwierzytelnienie użytkowników w po

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

&quot pisze:Chyba za wcześnie podziękowałem, bo problem z logowaniem występuje dalej, co najdziwniejsze teraz się wszystko odwróciło do katalogu dokumenty mogę wejść jako użytkownik dominika.

Jak wykasuje mapowanie za pomocą ,,net use'' i próbuje się zalogować do programy na konto waluszek to mam komunikat jak wcześniej:

Kod: Zaznacz cały

nie jest dostępny. możesz nie mieć uprawnień
Nie rozumiem już nic z tego.
Wydaje mi się, że jest to powtórka z tego co pisałem wcześniej. Dziwi mnie fakt, ze po usunięciu podłączenia do udziału nadal występuje problem. Może wklej listing z ,,net use'', kiedy występuje problem. Moim zdaniem może to być problem z zapamiętaniem przez Windowsa poświadczeń (loginu i hasła). Jeżeli po restarcie komputera możesz wejść przez dominikę a potem zrobisz kolejny restart i możesz wejść na drugi udział przez waluszek tzn, że z punktu widzenia Samby działa wszystko poprawnie. Takie "przełączanie" użytkownika Samby z jednego konta w Windowsie nie jest dobrym pomysłem i podejrzewam, że stąd są ograniczenia wprowadzone przez Microsoft.
waluszek

Post autor: waluszek »

Chyba znalazłem przyczynę problemów
Rekursywnie zmieniamy właściciela wszystkich plików wykonując jako root:

chown -R dominika /dane/dokumenty 
a później nadajemy dla właściciela (w tym przypadku dominika) prawa do odczytu, zapisu i uruchomienia. Wpisujemy najlepiej jako root:

chmod -R 700 /dane/dokumenty 
Kiedy wykonam te polecenia dla konta waluszek, to jakby z automatu dominika traci możliwość wejścia do katalogu dane.

A gdy wykonam tą samą procedurę dla konta dominika to waluszek traci możliwość wejścia do katalogu dane.

To ciekawe bo nadanie uprawnień dominice zabiera je automatycznie waluszkowi i na odwrót.

I w tym leży chyba cały problem
Pacek
Beginner

Poniższe polecenie zmienia właściciela folderu i podfolderów /dane/dokumenty na użytkownika "dominika":

chown -R dominika /dane/dokumenty
Poniższe polecenie nadaje pełne prawa dla użytkownika dominika i zabiera prawa grupie i innym:

chmod -R 700 /dane/dokumenty
Dla użytkownika waluszek powinieneś mieć raczej coś rakiego:

chown -R waluszek /dane/[B]programy[/B]
oraz:

chmod -R 700 /dane/[B]programy[/B]
I jedna mała uwaga. Wystarczy, że uprawnienia nadasz tylko raz. Nie trzeba ich wałkować za każdym razem.
waluszek

Post autor: waluszek »

Teraz działa tak jak należy coś pokopałem z uprawnieniami ale teraz jest dobrze.

Dziękuję jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam.

Edycja:

A czy kolega wie jak zrobić aby użytkownik waluszek miał dostęp do obu folderów, a dominika tylko do dokumenty.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

[programy]
writeable = yes
valid users = waluszek
user = waluszek
path = /dane/programy/
browsable = yes
writeable = yes
public = yes
write list = waluszek
read list = waluszek

[dokumenty]
writeable = yes
valid users = dominika, waluszek
user = dominika
path = /dane/dokumenty/
browsable = yes
writeable = yes
public = yes
write list = dominika. waluszek
read list = dominika, waluszek
Pacek
Beginner

Dokładnie jak napisał kolega basitan. jednak musisz mieć na uwadze, że użytkownik Linux o nazwie "waluszek" nie ma praw do folderu /dane/dokumenty
Wtedy najlepiej jest stworzyć sobie jakąś grupę np o nazwie share:

addgroup share
Następnie musisz dodać użytkowników dominika i waluszek do grupy share:

usermod -G share waluszek
usermod -G share dominika
Następnie należy ustawić uprawnienia folderów dla grupy share:

chown -R :share /dane/dokumenty
chown -R :share /dane/programy
Nadajemy pełne uprawnienia dla użytkownika i grupy (zapisu, odczytu i uruchomienia) do folderu /dane/dokumenty:

chmod -R 770 /dane/dokumenty
Sprawdzamy uprawnienia folderów. Polecenie:

ls -al /dane
powinno dać wynik coś w tym stylu:

drwxrwx---  2  dominika   share   4096   cze  1  00:00  dokumenty
drwx------  2  waluszek   share   4096   cze  1  00:00  programy
Awatar użytkownika
Yuji

Post autor: Yuji »

Żeby pliki tworzone w folderze

/dane/dokumenty
należały od razy do grupy share (nie grupy użytkownika) polecam ustawić bit grupy

chmod g+s /dane/dokumenty
Wtedy każdy nowy dokument będzie należał do grupy share.

O ile się nie mylę to po instalacji samby dodaje się grupa sambashare, więc może lepiej ją wykorzystać, a nie robić specjalnie kolejną grupę?
Do zmiany grupy polecam używać polecenia chgrp.

P.S. Pacek, masz małą literówkę przy:

chmod -R :share /dane/dokumeny
Pacek
Beginner

należały od razy do grupy share (nie grupy użytkownika) polecam ustawić bit grupy
Oczywiście, może być tak jak mówisz. Żeby nie wprowadzać w błąd - to jak ja rozwiązałem w tym konkretnym przypadku też jest poprawnie, żeby użytkownik nie błądził i nie robił poprawek.
O ile się nie mylę to po instalacji samby dodaje się grupa sambashare, więc może lepiej ją wykorzystać, a nie robić specjalnie kolejną grupę?
Tak, tworzy się grupa sambashare i można ją wykorzystać. Jednakże nie wiemy czy w tej grupie nie ma (już) dodanych innych użytkowników, którzy być może nie ma mają mieć dostępu do tych folderów. Dlatego też zasugerowałem utworzenie nowej grupy share, do której należeć będą użytkownicy z uprawnieniami do folderów /dane/programy oraz /dane/dokumenty.
Do zmiany grupy polecam używać polecenia chgrp
Tu się zgodzę, że wykorzystanie do tego chgrp jest lepsze, ze względu na możliwość "spaprania" uprawnień w momencie przypadkowego pominięcia znaku ":". Polecenie chown, które wykorzystałem ma tylko tą zaletę, że można za jednym razem zmienić zarówno właściciela jak i grupę.
P.S. Pacek, masz małą literówkę przy:

chmod -R :share /dane/dokumeny
Dziękuję, poprawiłem.
Awatar użytkownika
Yuji

Post autor: Yuji »

$ cat /etc/group | grep samba
sambashare:x:120:

cat /etc/passwd | grep 120
//nic nie zwraca
Grupa jest pusta i nikt nie ma jej jako grupę główną. Właśnie w takim celu też powstała ta grupa, aby w takich problemach z niej korzystać :)
Pacek
Beginner

A więc po zainstalowaniu Samby tworzona jest pusta grupa sambashare. Można ją wykorzystać albo stworzyć sobie inną grupę, tak jak ja to zrobiłem. Nie ma merytorycznego znaczenia, czy zrobimy nową grupę czy wykorzystamy już istniejącą.
ODPOWIEDZ