Problem z jav

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
SobonPiotr
Beginner

Post autor: SobonPiotr »

kefear pisze:sun-java6-bin
Mam Debian Sid, mam to normalnie w repo i jest już zainstalowane. Prócz tego dogrywa się sun-java6-jre, ale java dalej działa tak jak działała, czyli wcale. Zawsze wychodziło normalnie, dopiero teraz coś tak się spieprzyło. :/
kefear pisze:Operę też zainstaluj z paczek.
Też mam z paczek. :P
kefear pisze:A jeżeli nie to sciagnij JDK 6 i zainstaluj w jakimkolwiek katalogu, np. /usr/java i podlinkuj wtyczkę do firefoxa. Sprawdź czy działa.
Też już robiłem i też nie działa. Jutro zamierzam wywalić wszystko co związane z javą i iceweasel i ponownie się za to zabrać. Dziś już zbyt zmęczony jestem... :D

[ Dodano: 2007-12-03, 15:58 ]
Udało mi się rozwikłać problem.
Jeśli kogoś jeszcze gryzie coś podobnego, ma problemy z javą, to zalecam mu wykonać takie coś:

Kod: Zaznacz cały

aptitude purge java-common
Usunie się ów nieszczęsny pakiet razem z zależnościami (mi wywaliło około 100MiB), ważne, by zapisać co zostało usunięte. Następnie wykonujemy:

aptitude -t testing install java-common
Następnie z wersji testing pobieramy też javę:

aptitude -t testing install sun-java6-bin sun-java6-jre sun-java6-plugin
A na koniec uaktualniamy pakiety do wersji sid i dogrywamy to co wcześniej zostało usunięte. Z nieznanych mi powodów cofnięcie java-common do wersji testing (przy pomocy apt-pinningu - czy jak tam się to zwie) nie pomogło. Trzeba wywalić zależności java-common i pobrać wszystko od nowa. :P
ODPOWIEDZ