aptitude czy apt-get

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
beel
Beginner

Post autor: beel »

A czy za pomocą apt-get lub aptitude jestem w stanie sprawdzić jaka wersja danego programu zawiera się w repozytorium?
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Kod: Zaznacz cały

apt-cache show nazwa_pakietu
To polecenie pokazuje szczegółowe informacje o pakiecie, w tym jego wersję.
Gość

Post autor: Gość »

beel pisze:A czy za pomocą apt-get lub aptitude jestem w stanie sprawdzić jaka wersja danego programu zawiera się w repozytorium?
Tak może być?

Debian  [pts/3]  [16:57:28]  [ ~ ]
 >>  apt-cache policy fluxbox
fluxbox:
  Zainstalowana: 1:1.0.0-1
  Kandydująca: 1:1.0.0-1
  Tabela wersji:
 *** 1:1.0.0-1 0
        500 [url]ftp://hagal.homelinux.com[/url] testing/main Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     1.0.0+deb1-5 0
        500 [url]ftp://ftp.pl.debian.org[/url] testing/main Packages
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Aptitude jest tekstowym interfejsem do systemu pakietów dystrybucji Debian GNU/Linux.

Pozwala użytkownikowi przeglądać listę pakietów i wykonywać zadania związane z zarządzaniem nimi, takie jak instalowanie, uaktualnianie czy usuwanie. Zadania te można wykonywać w trybie interaktywnym lub z wiersza poleceń.

aptitude samo polecenie aptitude uruchamia interfejs do operacji na pakietach czyli wyszukiwania, instalowania, aktualizowania, usuwania

aptitude install -> pobiera i instaluje wszystkie pakiety, które są wymienione w wierszu poleceń wraz ze wszystkimi zależnościami instalowanego pakietu

aptitude remove -> usuwa wszystkie pakiety, które są wymienione w wierszu poleceń wraz z wszystkimi zależnościami instalowanego pakietu
aptitude purge -> usuwa wszystkie pakiety, które są wymienione w wierszu poleceń wraz z wszy-stkimi zależnościami
instalowanego pakietu wraz z plikami konfiguracyjnym
aptitude search -> przeszukuje lokalna bazę pakietów, wypisując pakiety pasujące do podanego wzorca
aptitude show -> wyświetla szczegółowe dane odnośnie podanego pakietu
aptitude hold -> wstrzymuje pakiet (nie pozwala aktualizować do innej wersji)
aptitude unhold -> usuwa blokade wstrzymania pakietu przed aktualizacją
aptitude download -> pobiera do bieżącego katalogu plik .deb najnowszej wersji podanego pakietu.

aptitude update -> uaktualnia listę dostępnych pakietów danymi z serwerów.
aptitude upgrade -> uaktualnia zainstalowane pakiety do najnowszych wersji. Zainstalowane pakiety nie są usuwane, chyba, że nie są używane. ¯adne niezainstalowane pakiety nie są instalowane. Jeśli pakietu nie można uaktualnić bez naruszania tych ograniczeń nie zostaje uaktualniony.

aptitude dist-upgrade -> uaktualnia dostępne zainstalowane pakiety do najnowszych wersji.
aptitude clean -> usuwa wszystkie pobrane pliki pakietów.
aptitude autoclean -> usuwa pobrane pliki pakietów, które nie są już dostępne.
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

Jeśli chodzi o kwestię mieszania obu narzędzi:
Wiele osób odradza tego, ale ja nie wiem dlaczego. Ja w sumie zawsze (na Kubuntu też) mieszałem oba programy i nic złego się nie działo. Obecnie jednak do instalowania/usuwania programów używam apt-get, a do aktualizacji/szukania pakietów aptitutude.
W aptitutude nie podoba ma mi się jednak przede wszystkim jedno: długa nazwa, którą można sobie pomylić gdy się nią szybko wpisuje (trzba się czasem wspomagać TAB'em). ;-)
beel
Beginner

Mieszanie może powodować problemy z zależnościami, a więc instalacja, reinstalacja, odinstalowywanie oraz aktualizacja, inne opcje szukania itp. nie mają nic do tego.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

grze_S pisze:W aptitutude nie podoba ma mi się jednak przede wszystkim jedno: długa nazwa, którą można sobie pomylić gdy się nią szybko wpisuje
Co to za argument :/

Klepnij sobie w konsoli man alias.
beel
Beginner

ruun pisze:grze_S napisał/a:
W aptitutude nie podoba ma mi się jednak przede wszystkim jedno: długa nazwa, którą można sobie pomylić gdy się nią szybko wpisuje

Co to za argument :/

Klepnij sobie w konsoli man alias.
Lub:

apti+TAB
gieri

Post autor: gieri »

witam

nie chciałem zakladac nowego tematu.

Czy w Debianie jest nakladka ktora chociaz troche przypomina instalator pakietow z Ubuntu? (chodzi mi o te wybieranie programow z obszernej listy itp.)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

apt-get install synaptic
ODPOWIEDZ