WICD zamiast (K)Network Mangera

Wszystko Off Topic
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Ja tam nie mam problemów z WiCd. Przełącza się ładnie między sieciami, interfejsami bezprzewodowymi.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Dobrze, że jak wreszcie zrobią aplet plazmy do zarządzania sieciami, to będzie można, przy pomocy solida, wybrać sobie czy będziemy korzystać z silnika wicd czy network-managera.
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Korzystałem z live cd ubuntu (chyba) to był właśnie już jakiś aplet plazmy.
Coś takiego.
Awatar użytkownika
kodzik
Beginner

Post autor: kodzik »

Może ktoś sprawdzić, czy wicd dalej ma problem z tworzeniem sieci ad-hoc ?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Tak, to to. W Debianie znajduje sie to nadal w gałęzi eksperymentalnej... szczerze nie dziwie się bo ma spore braki w funkcjonalności. W Kubuntu chyba, to jakoś jeszcze po swojemu łatają, by się jako tako nadawało do używania.

Na początku projektowali, to tylko jako aplet dla network-managera, ale jak okazało się, że ma być niezależny od silnika, to musieli znów poprawiać.... i jakoś im nie idzie. ;-)

@kodzik

W liście zmian było, że naprawili.

link
giaur
Member

Post autor: giaur »

Hm u mnie ten aplet plazmy zawierał tylko napis mówiący, żeby go odinstalować i nie używać bo nie działa ;-) Wersja z experiemantal, bo w sidzie jeszcze nie było. W Ubuntu jest już działający? Niestety zależności nie pozwalają zainstalowac go w Debianie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

W Kubuntu, aplet działa. Tzn. w zasadzie działa. Jeśli mu "spasuje" sieć wszystko jest ok. Zdarzają się jednak takie (szyfrowane), do których nie mogłem się połączyć używając tego apletu, stąd też teraz korzystam z WICD.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Jak go przed paroma miesiącami testowałem, to nie było tak źle. Z siecią kablową się łączył, ale z wifi nie, choć widział sieci.

W Kubuntu chyba działa, ponieważ raczej nie wrzucali by, go do wersji stabilnej. Co jest dla mnie dziwne, ponieważ w Debianie jest, chyba niemal najnowsza wersja. Dobrą taśmę klejącą mają tam deweloperzy. ;-)
Awatar użytkownika
kodzik
Beginner

Post autor: kodzik »

Wiem, testowałem :) Dzięki.
ODPOWIEDZ