KDE 4.3 w Debianie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Olo

Post autor: Olo »

No zobaczymy, ja właśnie aktualizuje system. Czy ktoś miał już jakieś problemy z nowym KDE?

Edycja:
Jak na razie w porządku, wszystko ładnie wygląda. Może poza tym że w conky nie działa przezroczystość.
Blind

Post autor: Blind »

@Olo
No ja mam problem z dzwiękiem.

Odtwarza mi poprzez głośnik znajdujący się w obudowie komputera, zamiast przez głośniki podpięte do karty dzwiękowej :-) Wie ktoś co to może być? System świeżo po instalacji.
Olo

Miałem dokładnie to samo. Alsa?
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15948
Do tego znów miałem problemy z flashem, musiałem go przeinstalować bo już nie wiem gdzie wysyłał dzwięk, ale nie było nic słychać.
Poza tym niepełne spolszczenie a tak to wszystko cacy.
Awatar użytkownika
foreste
Beginner

Post autor: foreste »

Ja może wypróbuje KDE4 ale po zmianie dolphina na konguerrora, dolphin mi się nie podoba.
Olo

foreste pisze:Ja może wypróbuje KDE4 ale po zmianie dolphina na konguerrora, dolphin mi się nie podoba.
Chyba konqueror? A to problem ustawić konquerora zamiast dolphina (który w 4.3 jest niemalże idealny, według mnie).
Awatar użytkownika
foreste
Beginner

Post autor: foreste »

Nie problem, tylko w Squeeze poczekam na KDE4.3.
Olo

Dziś rano do sida weszły kolejne pakiety. Pełne spolszczenie, i jakieś bliżej nie określone poprawki.
Wszystko działa bardzo stabilnie, jak na razie nie miałem żadnych problemów.
goompas

Post autor: goompas »

Nawiązując do problemów problemów, 30m zrobiłem aktualizację. Skutkiem jest ten temat:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15988
tzn. brak pełnego spolszczenia, brak skrótów klawiaturowych. Tutaj też mam pytanie. Miałem zainstalowane yakuake (wysuwana konsola) i przypisane do F12 jej pokazywanie i chowanie. Teraz po aktualizacji nie działa to w ogóle, mimo że w yakuake ustawiłem znów klawisz F12, działa on tylko jak aplikacja jest aktywna, czyli ja zwinie. Jednak ponowne wciśnięcie F12 za nic nie chce jej pokazać z powrotem. Jak sprawdzić w kde 4.3 gorące klawisze jakie i gdzie mam przypisane? W klawiatura i mysz w centrum sterowania i standardowe skróty klawiszowe nie widzę ani nic przypisanego do F12, ani nie widzę skrótów do zmiany pulpitów.

Edycja:
W sumie to już nie wiem jaką mam wersje kde

Kod: Zaznacz cały

kwrite --version
podaje

Kod: Zaznacz cały

4.2.4
a synaptic:
Misiek440

Post autor: Misiek440 »

Czy znany jest już jakiś przybliżony termin wrzucenia kde4.3 do Squeeze? Ma ktoś jakieś informacje?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Nie, tu wszystko zależy od "rozwoju wydarzeń".
http://packages.qa.debian.org/k/kdebase.html
ODPOWIEDZ