Aktualizacja rozwali

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Ehh, jeszcze się trochę pomęczymy... :evil:

Faktycznie chodzi o rozbicie dotychczasowej paczki ia32-libs na wiele pakietów. Do tego ia32-libs ma teraz w zależnościach ia32-apt-get. Czyli chcąc używać na systemie 64-bitowym aplikacji 32-bitowych (jak wine, skype), nie ma innego wyjścia, niż zainstalowanie powyższych.
A ia32-apt-get działa jak widać...

Wątek rzucający sporo światła na całą sprawę (po angielsku):
http://groups.google.com/group/linux.de ... 448fdd7416

Jak to jeden deweloper Debiana przekonuje drugiego, że ta sytuacja jest chora... :mrgreen:

Na chwilę obecną wygląda to tak:
Josselin Mouette pisze:There are good reasons for ia32-apt-get to exist. But the implementation is so horribly wrong that it gives me headaches only thinking about it. It is nothing but a giant hack on which it is not reasonable to rely for important packages like wine.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

U mnie aktualizacja została przeprowadzona bez żadnych zgrzytów. Jedyny zatrzymany pakiet to jądro. Czysty tryb tekstowy. Miałem przeboje z instalatorem.
ArnVaker

Ale Ty instalowałeś wersję 32-bitową. Poza tym problem pojawia się dopiero w momencie instalacji lub aktualizacji paczki ia32-libs. Ciągnie to za sobą ia32-apt-get, który "rozwala" system zarządzania pakietami.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Udało mi się to wszystko odwrócić. Cały ten bałagan to wina pakietu ia32-libs i tym, ze w Sidzie nie ma on juz nic wspolnego z poprzednimi wersjami (nawet wersjonowanie inne).

Instalacja wersji z Sida zmienia wszystko w systemie zarządania pakietami - zdaje się, że programiści wpadli na pomysł jakiegos nowego sposobu zarządzania bibliotekami 32-bitowymi. Na dzień dzisiejszy instalacja ia32-libs z sida powoduje:
- wywalenie się wine - brak współpracy z tą wersją biblioteki
- dociągnięcie ia32-libs-tools i ia32-apt-get (to nowości), które zmieniają diametralnie działanie apt-get. Nie do końca wiem jaki jest zamysł, ale chodzi tu o całkiem nowy sposób zarządzania bibliotekami i pakietami 32-bitowymi w systemie, który na dzień dzisiejszy nie działa i powoduje wywalanie się całego systemu zarządzania pakietami

Rada dla tych, co wgrali aktualizację tak jak ja:
- wywalić (przez dpkg niestety) wszystko co ma 32 w nazwie (spowoduje to tez konieczność wywalenie wine) - niestety trzeba dłubać za pomocą dpkg i usuwać w odpowiedniej kolejności, bo inaczej zależności nie powzwolą na usunięcie
- wyczyscić śmieci dodane przez ia32-apt-get (chodzi tu o repozytoria 32-bitowe dodane do sources.list) oraz wszelakie smieci w /etc/apt/sources.list.d
- od tej chwili apt i aptitude beda juz dzialac. Cofamy repozytoria do testing, instalujemy wine (najlepiej za pomoca aptitude - wybieramy opcje, ktora cofnie libc6 oraz 32-bitowe niedobitki jeżeli jakies zostaly)
- powracamy do Sida - apt-get update && apt-get upgrade

Przy aktualizacji na razie radze używać tylko apt-get upgrade (zamiast dist-upgrade) lub odpowiednika z aptitude - chyba ze chcecie narobic sobie biedy... to na razie tyle.

dodam jeszcze, ze wypróbowałem analogiczne paczki z Ubuntu (ia32-apt-get i ia32-libs-tools)i tam tez nie działaja, chociaz błąd jest inny: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=7498322 - i nie ma tego głupkowatego komunikatu (ogólnie paczka robi mniej bałaganu ale tez nie działa).
ArnVaker

giaur pisze:Przy aktualizacji na razie radze używać tylko apt-get upgrade (zamiast dist-upgrade) lub odpowiednika z aptitude
A w przypadku aptitude wręcz nie aktualizować w ogóle lub aktualizować wybiórczo przez:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install pakiet
Nawet:

aptitude safe-upgrade
Spowoduje instalację tych nieszczęsnych pakietów. Można też tymczasowo ustawić Pin-Priority na Squeeze i starać się przeczekać, choć pewnie trochę to potrwa... :-P
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Dziwne.. U mnie żadnen problem nie występuje a system aktualizuję codziennie :shock:
ArnVaker

To wrzuć wyniki:

dpkg --print-architecture
dpkg -l | grep ia32
PhockouS

Post autor: PhockouS »

ArnVaker pisze:To wrzuć wyniki:

dpkg -l | grep ia32
Ależ proszę ja Ciebie:

[~] dpkg --print-architecture
i386
ArnVaker

No więc właśnie, problem dotyczy wyłącznie systemów 64-bitowych.

Przeczytaj cały wątek ;-) .
giaur
Member

Post autor: giaur »

amd64
Czujesz różnicę? Gdybyś chociaż pobieżni przeczytał ten temat, wiedziałbyś że chodzi tu o systemy 64 bitowe.
ODPOWIEDZ